Vulkan Grimsvotn je zadnjič bruhal novembra 2004. Tedaj je vulkanski pepel dosegel tudi Evropo in prav tako povzročil nekaj težav v letalskem prometu. Foto: EPA
Vulkan Grimsvotn je zadnjič bruhal novembra 2004. Tedaj je vulkanski pepel dosegel tudi Evropo in prav tako povzročil nekaj težav v letalskem prometu. Foto: EPA

Islandci so v nedeljo ob 10.30 zaprli zračni prostor nad državo zaradi nevarnosti vulkanskega pepela za letala. Trenutno oblak pepela odnaša proti zahodu, proti Grenlandiji, nevarnosti za Evropo pa naj za zdaj ne bi bilo.

Lani aprila je evropski letalski promet močno okrnil izbruh Eyjafjallajökulla. Grimsvotn je sicer najaktivnejši ognjenik na Islandiji. Med letoma 1922 in 2004 je izbruhnil že devetkrat. Leži pod ledenikom Vatnajökull na jugovzhodu Islandije.

Oblak pepela visok 15 km
Vulkan se je prebudil v soboto okoli 21. ure po srednjeevropskem času, uro pozneje pa je oblak pepela iz ognjenika že dosegel višino 11 kilometrov, so sporočili islandski meteorologi. Zdaj se oblak ognjeniškega pepela dviga že okoli 15 kilometrov visoko, poročajo tuje agencijske agencije. "Lahko bo to velik izbruh, samo malo verjetno, da bo podoben lanskoletnemu," je strokovno mnenje vodje islandskih meteorologov Hjorleifurja Sveinbjornssona.

Še svež spomin na Eyjafjallajökul
Za zdaj naj oblak ognjeniškega pepela ne bi predstavljal težav za Evropo, predvsem za letalski promet, menijo islandski meteorologi. Izbruh Eyjafjallajökulla aprila lani je sicer za skoraj mesec dni ustavil letalski promet nad večino evropske celine, ker bi abrazijski ognjeniški pepel lahko poškodoval letalske motorje. Več tednov trajajoča kriza je prizadela okoli 10 milijonov letalskih potnikov, po koncu pa so se pojavila številna mnenja, da so bili odzivi pretirani.