Po zadnjih izračunih se bo suho in dokaj sončno vreme nadaljevalo še vsaj do četrtka, ko se ob 17.57 začne tudi koledarska pomlad Foto: MMC RTV SLO
Po zadnjih izračunih se bo suho in dokaj sončno vreme nadaljevalo še vsaj do četrtka, ko se ob 17.57 začne tudi koledarska pomlad Foto: MMC RTV SLO
Vremenska napoved (Arso)
Po napovedih agencije za okolje so pred nami sončni in topli dnevi. Foto: Arso

Po zadnjih izračunih se bo suho in dokaj sončno vreme nadaljevalo še vsaj do četrtka, ko se ob 17.57 začne tudi koledarska pomlad, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Vozila pa od danes ne potrebujejo več zimske opreme, saj zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da je ta obvezna le od 15. novembra do 15. marca, ob morebitnih zimskih razmerah pa tudi po tem datumu.

Zimske razmere nastopijo, ko se sneg oprijema cestišča ali ko je vozišče poledenelo. Toda v primerjavi z lanskim marcem, ko je ponekod sneg močno pobelil ceste, se to letos očitno ne bo zgodilo - v prihodnjih dneh bo vreme pomladno, dnevne temperature pa bodo vse do 20 stopinj nad lediščem.

Pri vulkanizerjih velike gneče ni pričakovati
Veliko voznikov se bo za menjavo pnevmatik odločilo tako že v prihodnjih dneh, a velike gneče, kot pred 15. novembrom, ni pričakovati. Cene menjave pnevmatik se pri različnih vulkanizerjih razlikujejo - za montažo letnih gum in centriranje bodo vozniki odšteli nekje od 20 do 50 evrov, odvisno od velikosti koles in vrste platišč.

Po evidenci Obrtne zbornice Slovenije se z montažo pnevmatik kot glavno dejavnostjo ukvarja skoraj 700 vulkanizerjev, kot dopolnilno dejavnost avtoservisnih delavnic pa jih to opravlja skoraj tisoč.

Policisti so od 15. novembra lani ugotovili 504 kršitve zaradi neuporabe zimske opreme. Voznika, ki ob začetku zimske sezone ne poskrbi za zimsko opremo, lahko policija kaznuje z globo 120 evrov, če onemogoča promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.