Na dražbi bo 38 kubičnih metrov hlodovine iglavcev in pol kubičnega metra kostanjevega kolja. Foto: MMC RTV SLO
Na dražbi bo 38 kubičnih metrov hlodovine iglavcev in pol kubičnega metra kostanjevega kolja. Foto: MMC RTV SLO

Javna dražba 37,89 kubičnega metra hlodovine iglavcev in 0,6 kubičnega metra kostanjevega kolja v skupni izklicni vrednosti 1.762 evrov bo 7. januarja v prostorih inšpektorata, so sporočili.

Gozdarska inšpekcija je v sodelovanju s carinsko upravo in policijo v zadnjih štirih mesecih izvedla nadzor nad 146 vozili, ki so prevažala gozdno lesne sortimente.

Izrekli 12 opozoril in tri globe
Pri nadzoru so izrekli pet opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru in sedem opozoril po zakonu o prekrških.

Izdali so tudi tri odločbe o prekršku, s katerimi je bila izrečena globa trem fizičnim osebam v skupni vrednosti 900 evrov in bil obenem opravljen odvzem 44 kubičnih metrov gozdno lesnih sortimentov, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje.

Prevoznice naj bi preprečevale nezakonito prodajo lesa
Zavod za gozdove Slovenije je namreč septembra lani začel izdajati prevoznice, ki morajo po novem spremljati vsako vozilo, ki je naloženo z lesom. Izjemoma prevoznice niso potrebne le, če gre za prevoz ostankov po sečnji ali čiščenju gozda s premerom, ki je manjši od 10 centimetrov.

Prevoznica, ki jo je uvedla na začetku avgusta uveljavljena novela zakona o gozdovih, v skladu z evropsko uredbo zagotavlja sledljivost lesa od gozda do prvega kupca, poleg tega pa zagotavlja sistem potrebne skrbnosti, ki ga morajo zagotoviti vsi, ki dajejo les prvič na trg, pojasnjujejo na ministrstvu. S tem naj bi preprečili nezakonito prodajo lesa.