Novela določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. Za to se uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Foto: BoBo
Novela določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. Za to se uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Foto: BoBo
Mihael Prevc (SLS), Alenka Jeraj (SDS), Iva  Dimic (NSi)
SDS, SLS in NSi so družno nastopile proti noveli zakona o gozdovih. Foto: Twitter profil SDS
Ustavna presoja zakona o gozdovih

Poslanci omenjenih strank menijo, da je zakon neustaven in da bi bilo treba razveljaviti 4. in 10. člen zakona. Opozarjajo tudi na nesorazmerno visoke kazni, ki jih prinaša novela.

"Zavedamo se pomena kmetov in kmetijstva za Slovenijo, zato smo se vedno zavzemali za trajno zaščito kmetijskih zemljišč in zakone, ki ne bodo dodatno obremenjevali kmetov," je dejala poslanka in podpredsednica SDS-a Alenka Jeraj. Novela zakona o gozdovih pa kmetom prinaša predvsem nove administrativne ovire in nesorazmerno visoke kazni, je dodala.

Novela, ki jo je DZ s tesno večino potrdil julija, določa, da morajo gospodarski subjekti zagotavljati sledljivost lesa. Za to se uvajajo dokumenti, ki morajo spremljati vsak prevoz gozdnih lesnih proizvodov. Prevoznica se po noveli uvaja za vse prevoze gozdno lesnih sortimentov, razen za prevoze vej in vrhačev, ki so ostanki sečenj, in za gozdno lesne sortimente pod premerom 10 centimetrov.

SDS: Previsoke kazni
"Ocenjujemo, da mora biti kazen vzgojna in sorazmerna prekršku, v tem primeru pa gre za enormne kazni," je dejala Jerajeva glede kazni za kmete, ki ne bodo imeli prevoznice. Dodala je, da se evropska uredba, ki smo jo z omenjeno novelo vnesli v slovenski pravni red, osredotoča na gospodarske subjekte, mi pa z zakonom bremenimo predvsem male kmete.

Poslanka SDS-a je še dodala, da zakon tudi neskladno z ustavo onemogoča razpolaganje z lastnino in čezmerno posega v svobodo gospodarske pobude. "Zavedamo se, da je treba gozdove zavarovati, vendar pa bomo s spremembo zakona kaznovali predvsem male kmete," je dodala.

Kazni so po njeni oceni določene nesorazmerno z evropsko uredbo, ki pravi, da se morajo kazni določati sorazmerno z okoljsko škodo, v zakonu pa teh kriterijev ni. Ker ni kriterijev, se bo lahko za nekoga, ki nima prevoznice, odmerila enaka kazen kot za posek na črno. "Enako obravnavamo lastnike gozdov kot tudi tiste, ki les ukradejo ali z njim trgujejo," je še dejala Jeraj.

"Kmetom se ne bo več splačalo počistiti gozda"
Poslanka in podpredsednica NSi-ja Iva Dimic pa je dejala, da je prevoznica za spravilo lesa za lastno uporabo neprimerna. Ob njihovi uvedbi se kmetom po njenih besedah ne bo več splačalo počistiti gozda, če bodo za to potrebovali prevoznico.

"Očitno je, da se je vlada odločila, da bo gospodarsko krizo reševala predvsem na račun malih kmetov," je poudarila Dimic. Spomnila je, da bo to še bolj prizadelo kmete, ki jim letošnje poletje ni prizaneslo niti vreme.

Novela za SLS neživljenjska
Tudi v SLS-u noveli nasprotujejo. Vodja poslanske skupine SLS-a Mihael Prevc meni, da je zakon o gozdovih zelo neživljenjski, saj na področju kazenskih sankcij vključuje elemente, ki so popolnoma v neskladju z razmerami na terenu. Nič ni narobe, če izboljšamo sledljivost lesa, vendar pa je šla državna uprava po njegovem mnenju tudi v tem primeru predaleč.

"Vlada se je oddaljila od dejanskega problema, to je nadzora nad gospodarskimi subjekti in večjimi prodajalci," je poudaril Prevc, ki je spomnil tudi na napovedane nove izračune katastrskega dohodka in davka na nepremičnine, ki bodo še dodatno prizadeli kmete.

Poslanci SDS-a, SLS-a in NSi-ja zato predlagajo prednostno obravnavo zahteve, v tem času pa naj ustavno sodišče, kot je dejala Jerajeva, začasno uredi izvajanje omenjenih členov zakona.

PS podpira dvig glob
V poslanski skupini vladajoče Pozitivne Slovenije pa so v odziv na zahtevo opozicije poudarili, da se v Sloveniji po uradnih podatkih vsako leto nezakonito poseka okoli milijon kubičnih metrov lesa, ki se vozi pretežno v tujino, kjer se proda po dampinških cenah. Zapisali so, da prevoznice predstavljajo odlično orodje za odločen boj s sivo ekonomijo na področju gozdarstva, in kar je še pomembneje, ponovno postavljajo podjetja, ki se ukvarjajo s prometom in trgovino lesa, v enakopraven položaj.

PS pa podpira tudi dvig glob za kršilce. "Višine, ki so določene v noveli zakona, bodo imele po našem mnenju ustrezno destimulativni učinek, ki bo prispeval k uresničevanju glavnih ciljev zakona, torej preprečevanje nezakonite sečnje in z njo povezane trgovine," so dodali.

Ustavna presoja zakona o gozdovih