Temperatura morja ob slovenski obali je 26 stopinj. Foto: EPA
Temperatura morja ob slovenski obali je 26 stopinj. Foto: EPA

Temperature po državi v zadnjih dneh dosegajo (in presegajo) 36 stopinj Celzija - v torek so v Cerkljah tako namerili malo manj kot 40 stopinj, ob 10. uri pa je živo srebro že kazalo 28 stopinj.

Agencija za okolje ob tem opozarja na veliko toplotno obremenitev, ki bo večja v mestih. Vremenoslovci svetujejo, naj se ljudje takrat izogibajo večjim naporom, uživajo dovolj tekočine in lahko hrano. Prostore je priporočljivo zračiti ponoči in zjutraj.

Vremenska napoved

Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 38 stopinj, popoldne in zvečer bo v severnih krajih nastala kakšna vročinska nevihta. V četrtek dopoldne bo pretežno jasno, popoldne pa bo malo več kopaste oblačnosti. Možnost za vročinske nevihte bo večja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 29 do 34, na Goriškem do 36 stopinj.

Visoka je te dni tudi koncentracija ozona v zraku. Predvsem na Primorskem je velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost. Najvišje koncentracije se sicer pojavljajo v popoldanskem času.

Zaradi ozona previdno tudi zdravi!
Kot pojasnjujejo na Arsu, visoke koncentracije ozona dražijo sluznico in dihala, zato ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka svetujejo, naj v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, naj se ob previsoki koncentraciji ozona izogibajo naporov.

Zaradi dolgotrajne suše in visokih temperatur je po državi še vedno velika nevarnost požarov v naravi, še dodajajo in znova poudarjajo, da je kurjenje na prostem prepovedano.