Tiste lastnike, za katere je razvidno, da se že več let niso odzvali na cepljenje, bodo letos s posebnimi obvestili pozvali, naj uredijo status v registru. Foto: BoBo
Tiste lastnike, za katere je razvidno, da se že več let niso odzvali na cepljenje, bodo letos s posebnimi obvestili pozvali, naj uredijo status v registru. Foto: BoBo
Vida Čadonič Špelič
Odgovornost lastnika je poročati podatke o svojem psu, opozarja direktorica Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič. Foto: BoBo

Direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič Špelič je na tiskovni konferenci pojasnila nov režim cepljenja, ki predvideva, da bodo morali biti vsi psi tudi v prihodnje cepljeni tri leta zapored po rojstvu. Razmik med prvimi tremi cepljenji pa ne bo smel biti daljši od 12 mesecev. Po treh zaporednih cepljenjih pa bodo veterinarji pse cepili glede na navodila proizvajalca cepiva, torej najverjetneje na dve oz. tri leta, o čemer bodo lastniki psov obveščeni prek veterinarjev.

Leto 2014 bo glede cepljenja psov tako izhodiščno leto, ko bodo morali pse cepiti vsi lastniki. Cena cepljenja tudi letos ostaja enaka lanski, in sicer 31,42 evra.

Cepljenje bo ukinjeno, ko bomo dve leti brez stekline
Peter Hostnik
z Nacionalnega veterinarskega inštituta je ob tem pojasnil, da je steklina v Sloveniji predvsem zgodba o uspehu. Leta 1995, ko smo v Sloveniji začeli s cepljenjem lisic proti steklini, je bilo v enem samem letu kar 1.068 primerov stekline, lani samo eden. "To je rezultat dobrega dela in tudi dejstva, da so lisice začeli cepiti tudi na Hrvaškem," je poudaril. Vsaka država pa mora izvajati obvezno cepljenje psov, dokler ima primere stekline pri živalih.

V državah, kjer so steklino izkoreninili, obvezno cepljenje psov ni več potrebno. Da bi dosegli to raven, pri nas vsaj dve leti ne bi smelo biti niti enega primera stekline.

Različne ureditve po državah
Cepljenje psov proti steklini je sicer popolnoma neobvezno zgolj na Cipru. V Avstriji, Belgiji, na Češkem in Finskem cepljenje ni obvezno, izjema so le lovski in službeni psi ter psi v prometu. Na Danskem, v Nemčiji, na Irskem, v Italiji, Luksemburgu, na Malti, Norveškem, Portugalskem in v Španiji cepljenje ni obvezno, izjema so le psi v prometu.

Cepljenje je obvezno po navodilih proizvajalca v Estoniji, v Grčiji, na Madžarskem, v Latviji, Litvi, na Poljskem in Slovaškem. Vsakoletno cepljenje je obvezno na Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter Srbiji.

Neurejen register psov
Čadonič Špeličeva je opozorila tudi na neurejeno stanje v registru psov, ki ga bodo letos korenito prečistili. Vseh psov je trenutno v registru 220.000, povprečno pa letno cepijo približno 150.000 psov. Tiste lastnike, za katere je razvidno, da se že več let niso odzvali na cepljenje, bodo letos s posebnimi obvestili pozvali, naj uredijo status v registru. Torej naj sporočijo nove podatke o vpisanem psu - ali je bil uspavan ali je poginil ipd.

Kazen za neprijavljenega psa se giblje od 200 do 400 evrov, za necepljenega psa pa od 125 do 400 evrov. Trenutni podatki kažejo, da je trenutno več neregistriranih psov v mestnem okolju kot pa na podeželju.

"Kdor se na poziv ne bo odzval, ga bo obiskala inšpekcija oz. bodo začeli postopke o prekršku. Odgovornost lastnika je poročati podatke o svojem psu," je še opozorila Čadonič Špeličeva.