Pred njimi je še krut boj za preživetje. Foto: Reuters
Pred njimi je še krut boj za preživetje. Foto: Reuters
Mama
Samice pande so skrbne mame, ki se povsem posvetijo naraščaju. Foto: Reuters

Njihovo skotitev so v kitajskem živalskem vrtu v Gvangdžovu razglasili za čudež, saj so pande zelo ogrožene zaradi kratke dobe razmnoževanja. V torek so novo pridobitev predstavili tudi javnosti.

"To je bil čudež, ki je presegel vsa naša pričakovanja," je dejal generalni direktor živalskega vrta Dong Gujšin. "Stari so 15 dni. Živijo dlje kot kateri koli pandji trojčki na svetu," je dodal.

Predstavnica naravnega parka Sičuan Volong pa je posvarila, da so trojčki še premladi, da bi jih razglasili za "preživele". "Za preživele jih lahko razglasimo šele po šestih mesecih življenja. Trenutno pa še velja, da so edini preživeli pandji trojčki."

Manjši od človeške dlani
Mladiči orjaške pande so bili spočeti na umetni način, njihova mama je 12-letna Džušjao, oče pa 17-letni Linlin. Trojčki tehtajo od 83 do 124 gramov in so manjši od človeške dlani. Spolov še ni mogoče določiti, zato bodo imena dobili pozneje, je sporočil Dong. Male kepice so zdaj še v inkubatorju, a so že dovolj krepki, da jih mama izmenično doji.

To so četrti znani trojčki pand na svetu. Prvi tovrstni primer je znan iz leta 1999, ko je 15-letna samica s pomočjo umetne oploditve skotila tri mladičke, a je najmlajši mladič umrl po treh dneh.

Ogrožena vrsta
Na Kitajskem živi v naravnem okolju še okoli 1.600 pand. Njihovo obdobje razmnoževanja traja od sredine aprila do maja, zato je vsako rojstvo vesel dogodek.

Iz Velike Britanije pa so sporočili, da je pandja samica, ki jo je Kitajska posodila edinburškemu živalskemu vrtu, breja in bi lahko skotila že konec meseca. Samičko Tian Tian oskrbniki zdaj ves čas opazujejo, saj je lani splavila.