Brejost pri dihurjih traja med 45 in 47 dni. Mladiči so za oddajo primerni po osmih tednih. Foto: BoBo
Brejost pri dihurjih traja med 45 in 47 dni. Mladiči so za oddajo primerni po osmih tednih. Foto: BoBo

Lara Mirnik je po njenih besedah edina, ki ima v Sloveniji rodovniške mladičke dihurjev. "Za to sem se odločila, saj sem videla, da je pri nas v Sloveniji zelo veliko genskih in zdravstvenih težav pri dihurjih, ker se parijo tisti, ki niso zdravi," je dejala.

Dodala je: "Na začetku se te težave mogoče ne pokažejo, se pa pokažejo pozneje, ko je star šest mesecev. Zato morajo biti tudi pri nas vsi mladički čipirani, kastrirani in sterilizirani, vpisani so v organizacijo, tako da jih lahko sledimo, kaj se z njimi dogaja."

Spijo po 18 ur na dan
Morebitni novi skrbniki dihurjev se morajo zavedati, da bodo imeli na začetku morda nekoliko večji finančni izdatek. "Treba je kupiti kletko. Vsak dihur, ki pride v nov dom, mora imeti svoj dom. Najprej mora obvladati svoj teritorij, kje je stranišče, voda in tako dalje. Potem ga postopoma spuščamo. Kletko, stranišče, posodice je treba kupiti," je pojasnila Mirnikova in nadaljevala: "Pomembno je, da veliko spijo, nekje 18 ur na dan, pozimi tudi več, ker so raje na toplem. Ko se zbudijo, imajo pa veliko energije, skačejo, tečejo, vedno si najdejo neko skrivališče, v predalu, pod kavčem kjer si nagrabijo hrano, igračke, ključe, nogavice, copate. Ko je konec, potem zaspijo za naslednjih 18 ur."

Ko so veseli 'gagajo'
Za tiste, ki živijo v bloku, je dihur idealna žival, saj zvokov ne spušča, pravi Mirnikova. "Ko so veseli gagajo, ko jim kaj ni prav, sikajo. Če so močno prestrašeni ali jezni, pa spustijo skozi svojo žlezo in dlako ta vonj, ki ga vsi poznamo. Takrat res zasmrdi in je treba odpreti okno, ampak to so res izredne okoliščine," je dodala in poudarila, da je socializacija pri teh živalih zelo pomembna, ključna doba pa je od osmega tedna do treh mesecev starosti.

Dihurji - ljubki, a zahtevni ljubljenčki
Dihurji - ljubki, a zahtevni ljubljenčki