Fu Bao, kar pomeni srečen zaklad, je privabila ogromno oboževalcev, odkar se je julija 2020 skotila v živalskem parku Everland južno od Seula. Foto: Reuters
Fu Bao, kar pomeni srečen zaklad, je privabila ogromno oboževalcev, odkar se je julija 2020 skotila v živalskem parku Everland južno od Seula. Foto: Reuters

Na tisoče obiskovalcev je ure stalo v vrsti, da bi se udeležili poslovilnega dogodka, pri čemer so številni rekli, da bodo pogrešali Fu Bao.

"Pred tremi leti sem bil na dnu, a Fu Bao mi je pomagala čez težko obdobje. Žalostno se je posloviti, vendar jo moramo pustiti. Želim si, da bi varno prispela in bi bila srečna," je dejal obiskovalec Kim Min-ji. Obiskovalka Jo Ah-hyeon je povedala, da je čakala več kot štiri ure v vrsti: "To je zadnja priložnost, nikoli ne veš, kdaj jo bom spet videla, zato sem morala priti."

Oskrbnik živalskega vrta Kang Cher-won si je prislužil vzdevek Kang Bao (skovanka njegovega imena in imena pande) zaradi videoposnetkov, na katerih se ga Fu Bao oklepa in se noče ločiti od njega. Ti so postali viralni in so zelo priljubljeni.

Starša Fu Bao Ai Bao in Le Bao sta leta 2016 prispela iz kitajske province Sečuan v okviru kitajske "diplomacije pand". Kitajska svoje črno-bele "ambasadorje" vse od petdesetih let prejšnjega stoletja pošilja v živalske vrtove drugih držav, ko dopolnijo štiri leta, pa jih države vrnejo Kitajski.

Orjaški panda je ena najbolj ogroženih vrst na svetu, skotitev mladiča tako praznujejo v številnih državah. Samice lahko zanosijo le enkrat na leto za omejeno obdobje, mladiči pa imajo zelo majhne možnosti za preživetje, saj se pogosto skotijo ​​prezgodaj in običajno tehtajo manj kot 200 gramov.

Julija lani je Ai Bao skotila prva dvojčka orjaškega pande, ki sta se skotila v Južni Koreji.