Črmlji so podobno kot čebele pomembni opraševalci. V naravi jih ogrožajo predvsem uporaba nevarnih kemikalij v kmetijstvu in podnebne spremembe. Foto: Pixabay
Črmlji so podobno kot čebele pomembni opraševalci. V naravi jih ogrožajo predvsem uporaba nevarnih kemikalij v kmetijstvu in podnebne spremembe. Foto: Pixabay

Čmrlji so v Kaliforniji ogroženi predvsem zaradi pesticidov, ki se uporabljajo v kmetijstvu. Nevladna organizacija Xerces Society ocenjuje, da 28 odstotkom vseh severnoameriških čmrljev grozi izumrtje, poroča CNN.

Že leta 2019 so pristojne organizacije kalifornijske zvezne vlade ugotovile, da bi štiri vrste čmrljev lahko uvrstili med ogrožene vrste in sprožile postopke za uvrstitev čmrljev v kalifornijski zakon o ogroženih vrstah (CESA), poroča portal Vice.

Združenje kmetijskih lobističnih skupin je temu odločno nasprotovalo. V tožbi so spomnili, da žuželk po kalifornijski zakonodaji ni mogoče označiti za ogroženo vrsto, saj ne sodijo v nobeno izmed kategorij, ki jih je po CESI mogoče uvrstiti med ogrožene vrste. Vladni organ California Fish and Game Commission se je pritožil na odločitev.

Kalifornijska zakonodaja namreč že dolgo pozna zakonsko luknjo, po kateri lahko določene živalske vrste z namenom zaščite uvrstijo med ribe. Mednje uvrščajo denimo tudi določene mehkužce, rake, dvoživke in nevretenčarje.

Tudi čmrlji so, tako kot polži in kozice, lahko ribe

Precedenčni primer takšnega uvrščanja ne-rib med ribe se je zgodil leta 1980, ko so med ribe všteli kopenskega ščetinastega polža trinity, da so ga lahko uvrstili na seznam ogroženih vrst. Pred leti se je podobno zgodilo tudi kalifornijski sladkovodni kozici.

Prizivno sodišče je v razsodbi pritrdilo, da imajo pod temi pogoji tudi čmrlji pravico postati ribe. In čeprav je kalifornijska definicija rib precej raztegljiva, so čmrlji zagotovo najbolj nenavadne ribe doslej, kar je posredno priznal tudi sodnik Ronald Robie.

"Riba, kot se ta izraz običajno razume v vsakdanjem jeziku, seveda živi v vodnih okoljih," je hudomušno zapisal in dodal, da pa lahko ribe obravnavamo tudi kot "umetniški izraz", in ne samo kot vodne vretenčarje.