Modrojezični skink (Tiliqua scincoides intermedia) ima življenjsko dobo 20 let. Foto: Reuters
Modrojezični skink (Tiliqua scincoides intermedia) ima življenjsko dobo 20 let. Foto: Reuters

Na razstavi eksotičnih živali lahko obiskovalci zasledijo različne eksotične živalske vrste. Na ogled niso na voljo le pajki - teh je 30 vrst -, temveč tudi žabe, žuželke, različne kače, kuščarji, tudi nekaj različnih tropskih ščurkov. "Tu so tudi puhaste zverinice, beli dihurčki, podgane in pa posebna soba, ki je posvečena glodavcem. Tudi tisti, ki radi pobožajo kosmate sesalce, glodavce, lahko pridejo na svoj račun," je povedala Nika Lepen iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo.

Med živalmi je bila na ogled postavljena tudi modrojezična skinkinja, ki prihaja iz Avstralije oziroma z Nove Zelandije in je stara 13 let. Njena značilnost je modri jezik, ki ga včasih, ko jo je strah, iztegne, da v naravi odžene plenilce. "Je zelo mirna vrsta kuščarja, za katero je zelo zanimivo to, da nogic ne uporablja, da bi se dvignila, ampak se plazi po trebuhu. Je že neka vmesna stopnja kač pri plazilcih. Nogice uporablja samo zato, da se poganja naprej," je še dodala Lebanova.

Eksotične živali niso za vsakogar!
V spodnjem prispevku lahko spoznate tudi tigrasto pitonko oziroma albino različico te vrste. "Stara je okrog šest let, do 40 let ima še dolgo življenjsko dobo," je povedal Aleš Abram iz omenjenega društva. Nadaljeval je: "Albino kače so med samimi rejci in ljubitelji dosti pogoste, ker so bolj posebne, bolj iskane. V naravi pa takih kač ni, ker imajo že kot mladiči - če se izležejo oziroma skotijo - zelo malo možnosti, da bi preživeli zaradi vseh plenilcev. Če kakšen že preživi, pa zelo težko najde hrano, ker je tako opazen v življenjskem prostoru." Vseeno eksotične živali niso za vsakogar. Abram svetuje: "Preden se človek odloči za tako žival, se mora dobro izobraziti. Prebrati mora na spletu ali pa prebrati celo kakšno knjigo o tisti specifični živali, za katero se je odločil, najsi bo to kača, kuščar ali pajek - da vsaj v grobem dobi neke informacije, koliko časa živi žival, s čim se prehranjuje, kaj vse to potegne za seboj."

Oddajo O Živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Po 19. razstavi Bioexo
Po 19. razstavi Bioexo