Prvi izdelki pod blagovno znamko Goodbed - pasje in mačje postelje ter podstavki s posodicami - so kar odleteli v domove, kjer lastniki dobro poskrbijo za udobje svojih ljubljenčkov. Foto: Goodbed
Prvi izdelki pod blagovno znamko Goodbed - pasje in mačje postelje ter podstavki s posodicami - so kar odleteli v domove, kjer lastniki dobro poskrbijo za udobje svojih ljubljenčkov. Foto: Goodbed
Goodbed
Matej Bah lesa ne želi preveč preoblikovati. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan

Za oddajo Živalski blues je psička Šeba preizkusila lično opremljene lesene postelje za pse in mačke, ki jih izdeluje Ljubljančan Matej Bah.

Po žledolomu, ki je pred dvema letoma prizadel Slovenijo, je v gozdovih veliko neizkoriščenega lesa, ki je obsojen na propad. Matej pa ravno temu lesu daje dušo. Ljubitelj narave in živali si želi, da bi se lahko nekoč ukvarjal le z obdelovanjem lesa.

Prvi izdelki pod blagovno znamko Goodbed - pasje in mačje postelje ter podstavki s posodicami - so kar odleteli v domove, kjer lastniki dobro poskrbijo za udobje svojih ljubljenčkov.

Navdušenje nad lesom že iz otroštva
Za delo z lesom se je navdušil že v otroštvu, ob gledanju nadaljevanke Grizzly Adams, je povedal in pojasnil, da ga je najprej zanimala predvsem ornitologija, zaradi česar je začel izdelovati ptičje krmilnice in valilnice. Po gozdovih jih je postavil več kot 50. V njih je opazoval ptice in jih s pomočjo ornitologov obročkal. Nato se je za nekaj časa umaknil iz gozdov in od lesa, a se je vrnil iz zanimivega vzroka. "Enkrat sem potreboval posteljo prave velikosti in je nisem dobil, niti denarja nisem imel. Odločil sem se, da grem po les v gozd in jo sam naredim. Ta postelja še vedno stoji, je zelo dobra," je povedal Bah.

Naraven les ni všeč vsem
Zatem je lesarstvo spet opustil, do predlanskega žledoloma. "Žalostna podoba gozda je bila povod, da sem začel razmišljati, kaj bi se dalo narediti z lesom. Prišel sem do ideje, da bi mogoče naredil kakšno posteljico za psa. Poskusil sem in je uspelo," je priznal. Prvo je naredil za sestrinega psa. Nato je izdelal še stojalo za posodice. Lesa pa ne želi preveč preoblikovati: "Všeč mi je, da ohranja čim bolj naravno obliko." Zato les samo pobrusi in dele sestavi.
Zaveda se, da takšni izdelki niso za vse: "Naraven les ni všeč vsem. Tistim, ki jim je, jim pa res je, in to so tiste stranke, ki kupijo," je pojasnil. Maha tudi večkrat sprašujejo, zakaj lesena in ne plastična postelja? "Sebe lahko vprašamo. Ali spimo v plastičnih posteljah ali v lesenih? Gotovo se bolje počutimo v lesenih," je poudaril. Kot pravi Matej, so tisti, ki so kupili takšne postelje, naravnost navdušeni. Z veseljem se je v posteljico ulegla Šeba, teknila ji je tudi hrana iz posodice z lesenim podstavkom.

Kaj še je Bah povedal v oddaji Živalski blues, lahko slišite v spodnjem posnetku. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: leseni izdelki Goodbed
Živalski blues: leseni izdelki Goodbed