Živalski vrt v Bratislavi letos praznuje 55. obletnico. Foto: MMC RTV SLO
Živalski vrt v Bratislavi letos praznuje 55. obletnico. Foto: MMC RTV SLO
Fumihito Akišino
Živalski vrt v Bratislavi je v preteklosti pritegnil pozornost številnih znanih osebnosti. 26. junija 2013 ga je med drugimi obiskal tudi japonski princ Fumihito Akišino, ki je takole fotografiral tamkajšnjega bizona. Foto: EPA

Živalski vrt v Bratislavi se razprostira na 96 hektarjih, ograde so na 30 hektarjih. Ostalo zemljišče je namenjeno rezervi. Sicer pa imajo v ZOO Bratislava 140 živalskih vrst in približno tisoč primerkov živali.

O bratislavskem živalskem vrtu
Pod člankom si lahko ogledate oddajo O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.

Tako kot vsi drugi živalski vrtovi, tudi ta v Bratislavi izpolnjuje štiri glavne naloge, in sicer ohranjanje ogroženih vrst, znanstveno raziskovanje, rekreacijo ter sodelovanje z različnimi ustanovami, s pomočjo katerih posodabljajo ograde.

Ob menjavi režima precej manj denarja
Živalski vrt v Bratislavi je bil odprt leta 1960. V obdobju svojega obstoja je doživel kar nekaj neprijetnosti. "Najhuje je bilo leta 1987, ko sta se dve tretjini razstavnega prostora zaprli, živali pa je bilo treba premestiti v druge ograde, ki smo jih morali na novo zgraditi. Nato je prišlo obdobje menjave režima, ko je bilo denarja manj in smo zelo težko shajali," je dejala direktorica ZOO Bratislava, Miloslava Šavelova.

Širitev stran od avtoceste
"Prav zato smo v letih 1990 in 1991 pripravili kratkoročni načrt razvoja z upanjem na finančno boljše obdobje. Živalski vrt smo zasnovali splošno, kar pomeni, da se nismo omejili na živali enega dela sveta. Ta koncept velja še danes, v sodelovanju z ateljejem v Seattlu pa skušamo naš živalski vrt širiti z novimi objekti stran od avtoceste – njena gradnja je v živalski vrt posegla leta 2003. Ob cesti bi radi namestili domače živali in zgradili tako imenovani otroški živalski vrt, ogrožene eksotične živali pa bi premestili bliže gozdu, stran od ceste," je dodala.

Glavni cilj: zaščita ogroženih živali
"Glavni cilj našega živalskega vrta v prihodnosti je zaščita ogroženih živali. Na tem področju imamo izkušnje. Leta 1998 smo sodelovali pri vrnitvi ogrožene živalske vrste v naravo. Šlo je za antilopo oriks. V sodelovanju z angleškim živalskim vrtom smo pomagali pri vrnitvi 99 živali te vrste v Afriko. Naši sodelavci so tam pomagali pri navajanju živali na življenje v tamkajšnjem naravnem parku. Pomagali smo tudi pri naselitvi drugih živali, v poljski naravni park so naselili evropskega bizona, zobra. Tja smo poslali samico z mladiči. Sodelujemo še v drugih projektih. V ohranjanju ogroženih živali vidimo prihodnost. Pa ne le v tem, želimo, da bi bili raziskovalni, izobraževalni in rekreativni center," je še povedala Šavelova.

O živalih in ljudeh: 55 let živalskega vrta v Bratislavi
O živalih in ljudeh: 55 let živalskega vrta v Bratislavi