Nekateri otroci so poletne počitnice izkoristili za druženje s konji. Foto: BoBo
Nekateri otroci so poletne počitnice izkoristili za druženje s konji. Foto: BoBo


Tabori, kjer se otroci poleg jahanja naučijo še celostne nege konj, so namenjeni dvema različnima starostnima skupinama. Prva je od 9 do 11 let, druga pa od 12 do 15 let.
V taboru 36 otrok
"Med počitnicami imamo t. i. počitniške tabore - in ker so pri nas take danosti, da se lahko ukvarjamo s kmetijo, izvajamo jahalne počitniške tabore," je dejala Mirjana Jesenek Mori iz CŠOD-ja Škorpijon iz Duha na Ostrem vrhu. V taboru pri njih je trenutno 36 otrok z različnih koncev Slovenije. Od otrok, ki so popolni začetniki, do tistih, ki imajo že neko predznanje. "Glede na to, kakšno predznanje imajo, jih tudi razvrstimo v različne skupine, tako tudi izvajamo nadaljevanje učenja jahanja," je še dodala.
Nekateri se vračajo že šesto leto zapored
Otroci so ves čas v stiku s konji, kar pomeni, da na taboru prevzamejo kompletno oskrbo živali. Na začetku konje samo krtačijo in jih čistijo, tudi nahranijo. Naučijo se tudi, kako se očisti hlev in kakšno hrano morajo dobiti ob katerem delu dneva. "Morajo se ravno tako naučiti vseh postopkov sedlanja, uzdanja konjev, kar pomeni, da jim praktično ničesar ne prihranimo. Ves postopek se morajo naučiti v petih, šestih dneh - od celotno oskrbe do jahalnih spretnosti," je povedal Benjamin Kuster iz CŠOD-ja Škorpijon in dodal: "Otroci so navdušeni, ker jih tudi precej 'mučimo'. Tisti čas, ko delajo, resnično delajo. Na koncu tedna so zelo utrujeni, a tudi navdušeni. Imamo veliko otrok, ki se peto, šesto leto vračajo v naš tabor."

Oddajo O živalih in ljudeh lahko spremljate vsako soboto ob 13.25 na TV SLO 1.

Otroške počitnice s konji
Otroške počitnice s konji