V ljubljanskem živalskem vrtu žalujejo za najstarejšim žirafcem Reinholdom. Foto: ZOO Ljubljana
V ljubljanskem živalskem vrtu žalujejo za najstarejšim žirafcem Reinholdom. Foto: ZOO Ljubljana
V Živalskem vrtu poginila žirafa

Žirafo so v soboto zjutraj v poplavljenem žirafnjaku našli mrtvo oskrbniki živali, veterinarji pa so odkrili poškodbe na glavi in zvin zadnje desne noge.

Kaj natančno se je ponoči dogajalo v žirafnjaku, nikoli ne bo mogoče povsem pojasniti, so sporočili iz ZOO-ja Ljubljana, vendar je bil glede na najdene sledi najverjetnejši potek dogodkov sledeč:

"Ponoči je začela iztekati voda pri napajalniku v boksu, kjer je bil nastanjen najstarejši samec Reinhold. Voda je začela poplavljati tla v žirafnjaku. Žirafe so že po naravi zelo plašne in občutljive na vse nenavadne dogodke, na katere se odzovejo s paničnim odzivom. Reinholdu je na mokrih in zato spolzkih tleh najverjetneje spodrsnilo. Ob tem si je poškodoval zadnjo desno nogo in najverjetneje močno udaril z glavo ob leseno steno boksa, kar je bilo zanj usodno," so sporočili.

Dodali so, da so takoj preverili tudi zdravstveno stanje ostalih treh žiraf - Gala, Rastka in Cvetka. Izkazalo se je, da so v dobrem zdravstvenem stanju. Dan so preživeli v zunanjem delu ograde, medtem so delavci popravili vodovodno napeljavo v žirafnjaku, zvečer pa so se že lahko vrnile na počitek v notranji prostor.

Pravi velikan
Reinhold se je skotil 11. aprila 2002 v živalskem vrtu Augsburg v Nemčiji, nato pa od svojega drugega leta živel v živalskem vrtu Sosto na Madžarskem. Pripadal je podvrsti rothschildska žirafa, v višino je meril okoli štiri metre in pol, s temi merami pa je bil skoraj meter višji od drugih samcev.

Večina žirafjih samcev sicer ne dočaka 16. leta starosti, četrtina jih umre že do tretjega leta, polovica pa do desetega.

V Živalskem vrtu poginila žirafa