Židanikovi z živalmi živijo v sožitju. Foto: BoBo
Židanikovi z živalmi živijo v sožitju. Foto: BoBo
Nastja Židanik
Nastja Židanik je z možem številnim živalim, potrebnim pomoči, ponudila dom. Foto: MMC RTV SLO


Židanikovi imajo na svojem posestvu veliko živali, ki so jih rešili pred trpljenjem, med drugim tudi sedem kokoši. "Prišle so v akciji reševanja kokoši iz baterijske reje. Lani aprila jih je Ksenja iz društva Koki rešila več kot sto, ki so se razporedile v različne domove po Sloveniji," je na začetku dejala Nastja Židanik.

O Židanikovih
Pod člankom si lahko ogledate prispevek iz oddaje O živalih in ljudeh, ki jo lahko na TV Slovenija 1 spremljate vsako soboto popoldne. Podrobnejši spored tukaj.


Sedem kokoši iz baterijske reje

O kokoših Židanikovi niso veliko vedeli, a sčasoma so se o njih veliko naučili. "Nikoli jih nismo imeli. Ker imamo dovolj prostora, smo se odločili, da jim ponudimo dom. Mislili smo, da bodo živele tam nekje, in za njih naredili domek. Od njih smo se naučili, da so res krasne, crkljive, ljubke živali, ki si tudi želijo bližine, tako kot mucke in kužki. Tako da so začele živeti z nami dokaj blizu. Pridejo k nam, tudi v hišo, se crkljajo, so tudi zelo željne tesnega sobivanja, tako kot druge domače živali," je dejala. S kokošmi sicer živita še rački, samček in samička.
Člane družine zvesto spremljajo tudi trije psi, ki so potrebovali dom, saj ga niso imeli. "Toliko je psov, ki potrebuje dom, tako da si sploh ne znam predstavljati, da bi šla kupit psa," je poudarila Židanikova.
Poskrbijo tudi za kače, kuščarje, mravlje
V njihovi bližini se dobro godi tudi prostoživečim živalim. "Ko smo prišli sem, so tukaj že živele. Mi smo samo želeli sobivati z njimi, ne prevzeti njihovega doma in jih izriniti. Zato si prizadevamo ohraniti življenjski prostor, poskrbeti, da je voda za žabice, za kačje pastirje, da so kamni za kače, kuščarje, mravlje. Poskrbimo, da imajo ose kje prostor. Želimo, da bi tu lahko v miru bivalo z nami čim več živali," je še dodala. "Živalim, ki jim tukaj lahko damo dom, jim ga z veseljem damo."

Na obisku pri družini Židanik
Na obisku pri družini Židanik