Na večini od 20 meteoroloških postaj je bilo lani največ padavin namerjenih oktobra, najmanj padavin pa je po Sloveniji padlo novembra. Foto: BoBo
Na večini od 20 meteoroloških postaj je bilo lani največ padavin namerjenih oktobra, najmanj padavin pa je po Sloveniji padlo novembra. Foto: BoBo

Največ padavin je preteklo leto padlo v Bovcu, skoraj 2.000 milimetrov. Več kot 1.000 milimetrov je padlo še v Ljubljani, Kočevju, Postojni, Lescah, Ratečah, Planici in na Kredarici. Najmanj padavin v celem letu je padlo v Portorožu, in sicer 614 milimetrov.

Količine padavin se močno razlikujejo tudi po posameznih mesecih. Januarja je padlo povprečno 45 milimetrov, julija pa 152 milimetrov padavin. Povprečna letna temperatura zraka je bila 9,5 stopinje Celzija.

Oktobra in novembra ponekod padavin sploh ni bilo
Na večini od 20 meteoroloških postaj je bilo lani največ padavin namerjenih oktobra, najmanj padavin pa je po Sloveniji padlo novembra. Tega meseca jih v Mariboru in Celju sploh ni bilo, zelo malo (le en milimeter padavin) pa so jih namerili v Murski Soboti in Šmartnem pri Slovenj Gradcu.

Največ ur sonca je bilo lani v Portorožu, in sicer 2730, najmanj ur pa na Kredarici, in sicer 1938.

Na Kredarici ni bilo sonca 99 dni v letu
Snežna odeja se je lani obdržala najdlje na Kredarici (254 dni), medtem ko v Portorožu in Biljah snega ni bilo. V Ljubljani se je snežna odeja obdržala 11 dni.

Največ oblačnih dni pa je bilo v Kočevju (131 dni), nato v Črnomlju (117) dni ter v Novem mestu (116 dni). V Ljubljani je bilo lani 114 oblačnih dni, na Kredarici pa se sonce ni prikazalo 99 dni v letu.

Največ jasnih dni, 72 več kot leta 2010, je bilo v Portorožu (143 dni), najmanj jasnih dni je bilo v tem letu v Mariboru (43 dni).