Slovenija je majhna država, zato ima relativno malo industrijskih objektov. Tudi geografsko gledano ima veliko neizkoriščenih obnovljivih virov energije, kot je, na primer, biomasa, je dejalaa Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija je majhna država, zato ima relativno malo industrijskih objektov. Tudi geografsko gledano ima veliko neizkoriščenih obnovljivih virov energije, kot je, na primer, biomasa, je dejalaa Pippa Gallop iz mreže CEE Bankwatch. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kopač
Janez Kopač meni, da bi odločitev o morebitni gradnji drugega bloka nuklearke motala prestati referendum. Foto: MMC RTV SLO

Podpisniki spletne peticije z naslovom "Slovenija, začni čisto energetsko prihodnost" slovensko vlado pozivajo, naj se v nacionalnem energetskem programu namesto na do okolja neprijazne projekte raje osredotoči na programe, ki temeljijo na rabi obnovljivih virov energije. Lidija Živčič iz Focusa je pojasnila, da je peticijo podpisalo 18.000 ljudi, od tega le od 130 do 150 iz Slovenije.

Pet scenarijev za nacionalni energetski program
Nacionalni energetski program je bil pripravljen s petimi scenariji. Vsi predvidevajo podaljšanje življenjske dobe Nuklearne elektrarne Krško (NEK), trije pa tudi gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6). "Ocenjujemo, da noben izmed scenarijev ni tisti čisti energetski scenarij, h kateremu smo pozivale okoljske organizacije," je pojasnila Živčičeva.

Po grobih izračunih nevladnih organizacij tako noben izmed scenarijev ne bo zagotovil dosega ciljev EU-ja za prehod v nizkoogljično gospodarstvo. "Zato bi bilo treba po našem mnenju ukrepe za učinkovito rabo in obnovljive vire okrepiti, vsekakor pa izpustiti velike projekte, ki nam bodo onemogočili kakršen koli prehod v trajnostno energetiko," še pravi Živčičeva.

Kopač: Potreben bo resen razmislek
Janez Kopač je pojasnil, da vseh pet scenarijev temelji na intenzivni različici razvoja obnovljivih virov energije, vlaganj v učinkovito rabo energije in v pametna omrežja. Poudaril je, da "ne gre le za okoljski vidik, gre tudi za vidik konkurenčnosti, kajti samo gospodarstva, ki bodo bazirala na uporabi obnovljivih virov energije in učinkoviti rabi energije, bodo na dolgi rok konkurenčna".

Možnosti za koriščenje obnovljivih virov so v Sloveniji prostorsko sicer precej omejene, saj je 37 odstotkov ozemlja opredeljenega kot območje Nature 2000. Kopač je dejal, da si "tu dva vidika okoljske politike med seboj nasprotujeta". "Mislim, da bo tako v Sloveniji kot tudi sicer v EU-ju v prihodnje moralo priti do resnega razmisleka."

Odločitev o TEŠ-u 6 je "še zelo, zelo daleč"
"Investitor mora pripraviti nov investicijski načrt, na podlagi katerega bo vlada odločala o poroštvu države, ki je potrebno za zaprtje finančne konstrukcije," je glede TEŠ-a 6 pojasnil Kopač. Odločitev o morebitni gradnji drugega bloka nuklearke bi zagotovo morala prestati tudi referendum, a je do morebitne investicijske odločitve "še zelo, zelo daleč", najmanj še kakšnih pet let, je presodil.

Kopač se je dotaknil tudi revizije Računskega sodišča o izbiri lokacije odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov, ki med drugim vsebuje ugotovitev, da višina prispevka, ki se vplačuje v sklad NEK-a, ni več zadostna za pokritje načrtovanih stroškov naložbe. "Vsi vemo, da je ta hip ta prispevek tudi ob ekonomsko optimalnem scenariju bistveno prenizek," je povedal Kopač. Predlog spremembe zakona o skladu za razgradnjo, s katerim bi lahko povišali ta prispevek, je sicer obtičal v parlamentarni proceduri. "To je resen ekonomski problem, o katerem bo treba še razpravljat," je dejal.