Pri kurjenju v malih kurilnih napravah je pomembna tudi preventiva. Foto: Pixabay
Pri kurjenju v malih kurilnih napravah je pomembna tudi preventiva. Foto: Pixabay
Gasilci
Gasilci imajo veliko dela tudi z dimniškimi požari. Foto: BoBo

Policisti so med drugim obravnavali požar na objektu gostinskega lokala motorističnega društva na območju Dravograda, kjer je zagorelo pri dimniku, ogenj pa je nato uničil ostrešje brunarice. Ogled kraja požara bodo policisti in kriminalisti opravili danes, a je že zdaj jasno, da je tuja krivda za nastanek požara izključena. Pozneje so obravnavali še en požar, ko so se v dimniku stanovanjske hiše na območju Gotovelj vžgale saje. Lastnik je požar pogasil sam, gmotne škode ni bilo.

Nekaj pred 18. uro so bili obveščeni o požaru na stanovanjski hiši v Pongracu, kjer pa niso zagorele saje, ampak je bil vzrok požara napaka na električni napeljavi. Ogenj je uničil prenovljeno ostrešje stanovanjske hiše, so pojasnili na PU-ju Celje.

Gasilci so v ponedeljek zvečer posredovali tudi v Šentjurju – v stanovanjski hiši, kjer so kurili v kaminu, se je pregrelo leseno obrobje ob kaminu. Gasilcem je uspelo obrobo pravočasno sneti, s čimer so preprečili požar in gmotno škodo.

Vžigi saj v dimnikih povsod po državi
Po poročanju spletne strani Uprave za zaščito in reševanje so se s podobnimi požari v ponedeljek popoldne spopadali tudi drugje po državi – ob 17.51 so gasilci PGD-ja Kamnik posredovali v naselju Perovo, kjer so nadzorovali izgorevanje saj in okolico dimnika pregledali s termokamero. Že popoldne so posredovali blejski gasilci, ki so dimniški požar na Partizanski cesti na Bledu pogasili z gasilnimi aparati, nato pa prepovedali kurjenje do prihoda dimnikarja in delno očistili dimnik.

Danes dopoldne pa so gasilci saje v dimniku stanovanjske hiše gasili v vasi Senožeti (občina Dol pri Ljubljani).

Opozorila glede kurjenja z lesom
V teh dneh so zaradi nizkih temperatur in povečanega kurjenja malih kurilnih naprav dimniški in drugi podobni požari zelo pogosti, opozarjajo tako na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kot tudi na pristojnem ministrstvu, kjer so že pred časom predstavili zloženko o pravilnem kurjenju z lesom, v kateri opozarjajo, da je v peči močno odsvetovano kurjenje embalaže, obdelanega (barvanega) lesa, gospodinjskih odpadkov ipd., uporabljati pa je priporočljivo le na zraku sušen les z manj kot 20 odstotki vlage.