Čiščenje divjih odlagališč na Barju. Foto: BoBo
Čiščenje divjih odlagališč na Barju. Foto: BoBo

Ekologi brez meja bodo dokončni številki o prostovoljcih in zbranih odpadkih posredovali v prihodnjih dneh, saj podatke še prejemajo od občinskih organizatorjev, vodij zbirnih mest in podjetij, pristojnih za odvoz. Pri čiščenju je dejavno sodelovalo 207 od 211 občin. Povprečna udeležba je dosegla 15 odstotkov, najvišjo udeležbo so zaznali v občinah Radenci (48 odstotkov) in Naklo (47 odstotkov).

Odpadke so z divjih odlagališč na zbirne točke in od tam na centre za predelavo odpadkov ter na deponije odvažali prevozniki iz več kot 50 komunalnih podjetij, Direkcije RS za ceste, podjetji Surovina in Dinos. Sodelovala je tudi Slovenska vojska. Da niso vsi odpadki končali na deponijah, so poskrbela podjetja Slopak (embalaža, izrabljene pnevmatike), ZEOS (odpadna električna in elektronska oprema) in Dinos (kovine).

Čiščenje okoli sveta
V prihodnjih šestih mesecih se bo v okviru projekta Očistimo svet 2012 (World Cleanup 2012) po državah sveta zvrstil obsežen niz velikih čistilnih akcij. Očistimo svet 2012 je namreč doslej največja prostovoljska okoljska akcija v zgodovini človeštva.

Svetovna akcija se je začela v soboto, in sicer v Sloveniji in na Portugalskem. Ekologi so pojasnili, da je Slovenijo čistilo več kot 12 odstotkov vseh prebivalcev, medtem ko se je čistilne akcije na Portugalskem udeležil le odstotek vseh.

Aprila bo akcija potekala v Rusiji, Španiji, na Hrvaškem, v Litvi, v Kaliforniji, Latviji, Avstriji, Bangladešu, Ukrajini in v Grčiji.