Poleg Krvavca sta zaradi vetra zaprti tudi smučišči Golte in Kanin. Foto: MMC RTV SLO
Poleg Krvavca sta zaradi vetra zaprti tudi smučišči Golte in Kanin. Foto: MMC RTV SLO
veter, vreme
V severni Sloveniji bo pihal močan severni do severozahodni veter. Foto: MMC RTV SLO

Močan veter podira drevesa na Gorenjskem, kjer veter piha tudi že čez 100 kilometrov na uro, veliko težav pa je tudi na območju Kranja.
V bližini radovljiškega zdravstvenega doma je dopoldne na cesto padla manjša smreka, ki so jo odstranili delavci komunalnega podjetja. Kasneje je veter podrl drevesa tudi čez cesto Radovljica-Lancovo in Lesce-Bled pred odcepom za Šobec, kjer so posredovali delavci Cestnega podjetja Kranj.

Višina snega
v cm

Kredarica120
Vogel75
Rateče10
Vojsko8
Slovenj Gradec2

Delavci komunalnega podjetja Tržič pa so odstranili drevo, ki je padlo na lokalno cesto Kovor-Zvirče in začasno zaustavilo promet. Poleg tega je na območju tržiške občine v Križah drevo padlo na nadstrešek pri stanovanjski hiši, gasilci pa so drevo razžagali in odstranili.

Močan veter zaenkrat največ posledic pustil na območju Kranja. Tako je podrl drevo na Partizanski cesti in na cesto v Kokrici, ki so ju odstranili delavci Komunalnega podjetja Kranj. Okrog 15. ure je veter začel trgati tudi spodnjo oblogo nadstreška v Planetu Tuš, pri odpravi poškodb pa so z avtolestvijo posredovali poklicni gasilci.

Bodite obveščeni:

Stanje na cestah

Vremenska napoved

Prekinilo tudi dobavo elektrike
Dopoldne je podrto drevo poškodovalo daljnovod pri Lescah, zato je prišlo do izpada odvoda Breznica. Brez elektrike so nekaj časa ostali tudi na območju Kranja, kjer je veter podrl smreki na daljnovod Letence-Tenetiše. Elektro Gorenjska je s pomočjo agregatov zagotovil elektriko vsem odjemalcem, nastalo pa je precej poškodb na daljnovodih, poleg tega dežurne ekipe glede na napovedi vremenoslovcev še več dela pričakujejo v večernih urah.

Pred nami so jasni dnevi, petek pa bo zelo vetroven. Na Gorenjskem, Koroškem in delu Štajerske lahko sunki vetra dosežejo od 70 in 100 kilometrov na uro, v gorah pa tudi več. Veter bo najmočnejši zvečer in v prvi polovici noči na soboto, nato pa se bo polegel.
Sunki vetra ustavili žičnice na Krvavcu
Na območju Gorenjske, ki jo je veter zajel že ponoči, se je v minulih urah podrlo nekaj smrek. Zaprto je tudi smučišče na Krvavcu. Sunki vetra so namreč premočni, da bi lahko zagotovili varno vožnjo z žičnicami, je povedal Luka Vrančič iz RTC Krvavec. Dodal je, da na terenu obveščajo obiskovalce in jih usmerjajo ter iščejo možnosti, kako jih spraviti na planino in z nje.

Sicer pa so bili minulo uro v Lescah doseženi najmočnejši sunki do 85 kilometrov na uro, še močnejši veter pa je v gorah. Na Kredarici so bili namreč najmočnejši sunki do 190, na Krvavcu pa do 110 kilometrov na uro.

Priteka suh in hladen zrak
Za hladno fronto, ki je sinoči prešla Slovenijo, priteka k nam hladnejši in bolj suh zrak. Prihodnji dnevi bodo večinoma jasni, le občasno bo ponekod delno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija. Sobota bo bolj hladna, saj bodo jutranje temperature od 0 do -5, na planotah Notranjske do -10, najvišje dnevne od 2 do 6, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Snežne plohe so pri nas mogoče predvsem v višje ležečih predelih, medtem ko vremenoslovci sneg napovedujejo deželam severno od Alp.