Ljubljanica še vedno poplavlja na območju vsakoletnih razlivanj (slika je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
Ljubljanica še vedno poplavlja na območju vsakoletnih razlivanj (slika je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/Jure Brankovič
Narasla voda iz potoka se je razlila
Čez dan se bodo reke začele umirjati (slika je simbolična). Foto: BoBo
Gladina rek večinoma upada

V spodnjem toku sta čez dan še poplavljali reki Sava in Kolpa, Sava v srednjem toku ter Ljubljanica in Dravinja na območju vsakoletnih poplav.

Okoli pete ure zjutraj je Dravinja še poplavila cesto Lešje-Koritno v občini Majšperk. Malo pred sedmo uro zjutraj pa je Sava poplavila lokalno cesto Hrastnik-Radeče. Še pred tem je poplavila tudi cesto Sava-Mošenik v občini Zagorje ob Savi. Obe cesti sta bili zato popolnoma zaprti za ves promet.

Na severu Primorske težave z obilico vode in plazovi
Na severnem Primorskem so ponedeljkove padavine povzročile le nekaj manjših težav, je povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Še največ težav je voda povzročila na Idrijskem, kjer je v Zavratcu in Spodnji Idriji začela vdirati v stanovanjski hiši, voda pa je zalila tudi pritličje trgovine v Kobaridu. Gasilci so povsod postavili protipoplavne vreče in izčrpali vodo.

Pomoč so potrebovali tudi v Čepovanu, kjer je narasli vodotok grozil s poplavljanjem bližnjih objektov, ter na Cerkljanskem, kjer so zaradi obilnih padavin in zamašenih odtokov meteorne vode začele zalivati pritlične prostore stanovanjskega objekta v Policah.

Nekoliko več težav je povzročil zemeljski plaz, ki je zasul regionalno cesto Tolmin-Dolenja Trebuša, a so cesto že očistili. Cestišče se je udrlo tudi v kraju Žirovnica na Idrijskem, kjer na oviro opozarja prometna signalizacija.

Podrta drevesa in razkrite strehe
Veter je ponoči praktično po vsej Sloveniji povzročil nekaj nevšečnosti v prometu zaradi podrtih dreves in električnih drogov, predvsem na Štajerskem je razkrival tudi strehe, je za Radio Slovenija poročala Urška Ivanovič. V Portorožu je nekaj plovil odtrgal s privezov, precej sreče pa je imel voznik avtomobila v Odrancih. Drevo, ki je padlo na cestišče, ga je namreč le oplazilo. Obilen dež po besedah Janija Dimca z uprave za zaščito in reševanje medtem ni prinesel hujših poplav.

"Meteorna voda je poplavljala stanovanjske in gospodarske objekte, cestišča, mašili pa so se tudi vodni prepusti in odtočni jaški. Sprožilo se je nekaj zemeljskih plazov, ki so ovirali oz. ponekod onemogočili promet," je povedal za Radio Slovenija.

V največji nevarnosti zaradi narasle vode je bil voznik, ki je okoli polnoči zapeljal v poplavljen podvoz v Laškem in tam obtičal, a se je iz vozila rešil sam. Na Obali so se zvečer sprožile sirene zaradi poplavljanja morja, o škodi pa ne poročajo.

Gladina rek večinoma upada