V pisani žuželčji zbirki ima Klemen več kot 40 različnih vrst paličnjakov in živih listov iz Malezije, Avstralije, s Filipinov, Bornea, iz Peruja in še bi lahko naštevali. Foto: Barbara Renčof
V pisani žuželčji zbirki ima Klemen več kot 40 različnih vrst paličnjakov in živih listov iz Malezije, Avstralije, s Filipinov, Bornea, iz Peruja in še bi lahko naštevali. Foto: Barbara Renčof
Član naše priljubljene severnoprimorske skupine Kingston Klemen Ogrizek ljubi vse, kar leze in kar gre. Foto: Barbara Renčof

Doma je imel vedno pravi zverinjak, namesto psa si je na primer že pred leti raje omislil kajmana. Zdaj ima doma največjo zbirko tropskih žuželk posnemalcev – paličnjakov in živih listov. Nad njimi se je navdušil, ko je iskal živalsko vrsto, s katero bi nad žuželkami navdušil svojo hčerko Zarjo in njene prijatelje v vrtcu.

Po zaslugi postojnskega Zavoda Znanje Klemen Ogrizek v teh dneh postavlja izjemno razstavo v galeriji Kulturnega doma. V pisani žuželčji zbirki ima Klemen več kot 40 različnih vrst paličnjakov in živih listov iz Malezije, Avstralije, s Filipinov, Bornea, iz Peruja in še bi lahko naštevali. Prava mala poznavalka posnemalcev je tudi Klemnova petletna hčerka Zarja, ki se prav nič ne prestraši, ko ji velik paličnjak pleza po obrazu.

Zeleni, rjavi, črni, majhni in veliki. Največji paličnjak z Bornea meri kar 56 centimetrov.
"Posnemalci se imenujejo zato, ker oponašajo liste, palčke, mah in lubje," pravi Klemen, "razvite pa imajo tudi različne obrambne tehnike. Naredijo se nevidne, otrpnejo, zbodejo z bodicami, ki jih imajo na nogah, spustijo grenko tekočino, če jih poskuša kdo pojesti. Nekatere vrste pa sproščajo kemične snovi, pline, ki lahko dražijo dihala in so podobni solzivcu."

Razstava, ki bo v februarju na ogled v postojnski Galeriji na vogalu, je idealna tudi za vse, ki se bojijo žuželk in morda želijo premagati svoj strah, saj zanimive živalce navdušijo s svojo lepoto in nenavadno pojavo.

Po vsem svetu živi kar tri tisoč različnih vrst posnemalcev, večina v tropskih krajih, nekaj pa tudi v zmernem pasu. V Sloveniji živi v naravi ena sama vrsta, Rossijev paličnjak. Najdemo ga le na Primorskem.

Barbara Renčof, TV Slovenija