Voda

Poudarki

  • Lahko bi bil ogrožen večji del urbane obale
  • Dvig gladine morja odvisen od več dejavnikov
Brez infrastrukturnega prilagajanja lahko ob koncu stoletja pričakujemo vsakodnevna poplavljanja, opozarjajo na agenciji za okolje. Foto: Občina Izola
Pri vsesplošni oceni večji delež zviševanja gladine pripisujejo raztezanju morij zaradi njihove povišane temperature in tajanju ledenikov. Foto: Pixabay

Dodaj v

Ob koncu stoletja lahko pričakujemo, da bo slovensko morje poplavljalo vsak dan

Višina morja ob slovenski obali se povečuje hitreje kot svetovna
13. januar 2018 ob 14:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Med letoma 1961 in 2016 se je srednja višina morja ob slovenski obali zvišala za okvirno 10 centimetrov oz. povprečno za 1,7 milimetra letno, v zadnjih 20 letih pa je zviševanje še opaznejše in hitrejše od svetovnega povprečja - za pet milimetrov letno.

Merilno mesto v koprskem zalivu je namenjeno predvsem spremljanju in napovedovanju poplavnih višin morja, daljši časovni nizi in analiza vplivnih parametrov pa dajejo vpogled tudi v učinek podnebnih sprememb, so za STA pojasnili na agenciji za okolje (Arso).

Srednja letna višina morja se je v med letoma 1961 in 2016 gibala med 211 in 232 centimetri. Največji odmik od srednje vrednosti, ki znaša 218 centimetrov, je bil 14 centimetrov, in sicer leta 2010, pravijo na Arsu in dodajajo, da v zadnjem obdobju poleg svetovnega zvišanja srednjih višin morja na povišanje višin morja v slovenskem morju pogosteje kot običajno vplivajo vremenske razmere v regiji - padanje zračnega pritiska, močni južni vetrovi in predvsem resonanca vremenskih vplivnih parametrov z lastnim dolgoperiodičnim 23-urnim valovanjem Jadranskega morja.

Po podatkih Arsa je v opazovanem obdobju višina morja več kot 482-krat dosegla ali presegla točko poplavljanja 300 centimetrov. Največja izmerjena višina morja je bila 394 centimetrov. Poplave so večinoma v jesensko-zimskih mesecih, občasno tudi v spomladanskih, povprečno pa se pojavijo nekaj več kot osemkrat na leto in največ 31-krat v letu. Pogosto se ob neugodnih vremenskih razmerah število prekoračitev višine točke poplavljanja poveča zaradi lastnega dolgoperiodičnega valovanja morja, ki se v obliki dušenega nihanja lahko pojavlja več dni po začetku vremenske motnje.

Lahko bi bil ogrožen večji del urbane obale
Dejstvo pa je, da se ob slovenski obali in v Jadranu v zadnjih 20 letih višina morja zvišuje hitreje od evropskih in svetovnih. "Če bi izostala infrastrukturna prilagajanja, lahko ob koncu stoletja ob podobnem gibanju pričakujemo vsakodnevna poplavljanja najnižje ležečih urbanih predelov slovenske obale," so posvarili na agenciji. Pri tem poudarjajo, da je urbani del slovenske obale postavljen na dokaj enoviti višini, zato bi bil ob uresničenju napovedi dviga gladine morja in s tem veliko večje pogostosti poplavnih dogodkov ogrožen večji del urbane obale.

Odvisno od različnih scenarijev podnebnih sprememb in regionalnih razlik se bo gladina morij po svetu do leta 2100 sicer dvignila za od 20 do 80 centimetrov. Enako velja tudi za evropska morja.

Dvig gladine morja odvisen od več dejavnikov
Kot priznavajo na Arsu, je regionalne razlike težko napovedovati, saj je dvig gladine morja odvisen od njegove gostote in slanosti, morskih tokov, lokalnih sprememb v Zemljinem gravitacijskem polju, vertikalnih premikov kopnega in atmosferskih neviht. Po scenariju izpusta toplogrednih plinov RCP 4.5 se bo gladina Sredozemskega morja sicer zvišala za od 40 do 50 centimetrov, gladina Jadrana pa za približno 10 centimetrov manj.

Zvišanje gladine morja zaradi podnebnih sprememb zahteva raznovrstno prilagajanje. Kot so na Arsu še pojasnili, je sicer urbana slovenska obala delno prilagojena na sedanje poplavne razmere in napovedi nadaljnjega zviševanja gladine.

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
beerbong
# 13.01.2018 ob 14:38
To bo zrelo za nov arbitrazni sporazum.
mihajloo
# 13.01.2018 ob 16:10
Zanamci, ki bojo brali komentarje kavčarjev in pa govore raznih Donaldov, se bojo za glavo držali... tako kot se mi danes držimo za glavo, ko gledamo napreteklo zgodovino: razna sežiganja čarovnic, itd...
kritik101
# 13.01.2018 ob 15:01
Tako si pač na Arsu zaslužijo svoje plače. Da nas obveščajo, kaj bo čez 100 let. Bo že nekdo preveril rezultate njihovega dela.
FemShepard
# 13.01.2018 ob 16:28
Država bo to že uredila z nasipi ali čem podobnim. Seveda po kakšnih 30 letih razprav in debat in cca 10-ih referendumih. Sledil bo popolnoma transparenten javni razpis in popolnoma objektivna izbira izvajalca del, kot je v Sloveniji običaj.

Ukradlo se seveda ne bo niti centa.
kingeston
# 16.01.2018 ob 09:57
še kar ne nehate z lažmi o globalnem segrevanju aka poneumljanju?
Nha Trang
# 13.01.2018 ob 17:31
bomo imeli bližje morje
stric_Ferrari
# 13.01.2018 ob 16:42
Saj to je znano, da bo morje slo vedno bolj v notranjost, vsaj se nekaj casa. Umikanja pa se bojim, da nebomo doziveli. Pa sploh brez panike, taksen pac je cikel Zemlje :)

Neumnost pa je itak naredil clovek, ko se je spomnil da lahko zahteva placilo in je ustvaril valuto xposleicno pa gradil cisto ob obalah...vse zradi dobicka, denarja itd...
RJSlo
# 13.01.2018 ob 16:32
No ja. Potem pa napoved za vremensko kapsulo. Po letu 2200 začnite Lublančani graditi pristanišče.
5tane
# 13.01.2018 ob 17:12
Brez skrbi, narava bo uspostavila naravni red. Ko se led stopi in ustavi topla greda, dvigne gladina morja se začne ledena doba. Led se ponovno začne nabirati, gladina morja se zniža in topla greda spet začne. Žal vse to brez nas, ker nas bo komaj za peščico preživelo vse to.
velenjcan
# 13.01.2018 ob 15:18
O dolgoročnih napovedih nimam posebno dobrega mnenja.
Nekje na začetku sedemdesetih so se nekaj časa vremenske spremembe dogajale v navidez pospešenem tempu, ki je dal slutiti, da se letni časi krajšajo. Ker so letni časi posledica nagiba zemeljske osi proti ekliptiki, bi to pomenilo, da se zemlja vrti okrog sonca čedalje hitreje, to bi pa spet predpostavljalo, da dobiva pospešek iz neznanega vira. Sklep zgodbe je bil, da se bo v nekem trenutku planet zaaradi premočne centrifugalne sile iztrgal iz krožnice okrog sonca in odletel v vesolje. In mi smo se že veselili zvezdnega potovanja, pa krajev in reči, ki jih bomo videli.

Res pa je, da smo teorijo razvili v lastni režiji, predvsem ob mizah gostinskih lokalov in brez državne podpore. Žal nam poznejši razvoj dogodkov ni dal prav, drugače bi nas doletelo še kdove koliko priložnosti - in priznanj.
HOR
# 15.01.2018 ob 22:13
@aktivist
# 14.01.2018 ob 01:07

Ne vem, v katerih podatkih vidiš flat earth zaroto, ker sem prilinkal samo zadeve iz znanih znanstvenih študij in dognanj in to so že resne študije, ki s ukvarjajo z ugotovljenim stanjem za nazaj, študije za naprej pa se zelo razlikujejo, večina tistih iz konca prejšnjega stoletja, ki je napovedovala katastrofe zaradi klime že za sedanju čas pa je močno napačnih saj se nam do sedaj še ni zgodil v seštevku nikakršen trend povečanja % klimatske škode, niti ni za to škodo odgovoren vpliv človeka na klimo ( kar izhaja tudi iz podatkov in navedb IPCC, kakor tudi, da ni kredibilnih podatkov, ki bi potrdili naraščanje trenda suše, poplav ali viharjev...).
Časopisi pa tudi, kakšni znanstveniki in ekologi pa prodajajo pogosto drugačno zgodbo, ki pa nima kredibilne znanstvene podlage...
Trump je sprostil nekaj ekoloških ovir za firme v ZDA, vendar je rast porabe premoga v ZDA zanemarljiva glede na rast porabe premoga v Aziji (Kitajska, Indija, ...), Nemci pa za proizvodnjo elektrike uporabljajo podoben % premoga, kot ZDA ( in večinoma umazanega lignita, kar je slabše od ZDA..., -pa Pariški klima sporazum gor ali dol). Im ameriško premogovništvo ne raste niti blizu bitcoinu in niti ne, ker se premog v ZDA še naprej zamenjuje z lastnim domačimom plin, ker je pač cenejši...in ne iz eko razlogov, učinek pa je enak.

Večina univerz pa predvideva drugače, kot kažejo sedanji trendi in to dela že več, kot 20 let, kar pa se je izkazal, kot njihova zmota, enako pa velja za IPCC...
ap72
# 13.01.2018 ob 16:21
četrt nizozemske je pod morsko gladino, pa ni zlodej da bomo tudi mi rešili nekako to situacijo.
Celjan27
# 13.01.2018 ob 15:11
Večina nas, ki tole prebiramo, bo 2m pod rušo...pa vseeno - bo zanimivo za zanamce brati smele napovedi ARSA:)
urednik01
# 02.02.2018 ob 11:20
arso- meglomešalci.
Homer.
# 14.01.2018 ob 08:57
@velenjcan
Kaj takega resna znanost nikoli ni izjavila.
HOR
# 14.01.2018 ob 01:59
@aktivist
# 13.01.2018 ob 20:54

Tokrat si podal linke na študije tako, da lahko potegnem nazaj izjavo, da ne prilagaš podatkov iz znanstvenih študij.
Vendar študija v tvojem linku (Ultrecht/ Sea level rise) samo potrjuje moje navedbe, da ni dovolj kredibilne podlage za trditev o dosedanjem pospeševanju rasti globalne gladine morja in da je ta bila od 1-2 mm/leto (od ca 1930 naprej) in te ugotovitve iz datuma študij e 1990 veljajo globalno še sedaj.
Le, da se je tudi pri napovedih za rast morja od 1990 do 2030 zgodilo to pretiravanje o katerem sem pisal saj je v Excecutive summary navedena napoved IPCC za rast morja od 8 do 29 cm z najboljšo oceno 18 cm, sedaj pa je dejanska povprečna globalna rast izmerjena na obalah od 1990 le ca 1,8 mm/leto, kar ne znese do sedaj niti 5 cm do 2030 pa ca 7 cm, tako da so napovedi IPCC kakor je že znano močna napačna pretiravanja, četudi vzamemo satelirskih abstraktnih 3,4 mm dobimo le ca 14 cm rasti od 1990 do 2030, kar je še vedno pod najboljšo oceno IPCC 18 cm in daleč od zgornje ocene 29 cm..., podobno je tako tudi napoved za leto 2070 bolj verjetna bliže spodnjemu minimumu, kot majboljši oceni ali maximumu...

Drugo pa je lokalno gibanje morske gladine ob SV Jadranu, ki je lahko in je drugačno od globalnega, podatkov pa si Fatorić Sandra ni izmislila, ampak samo podala, kar je izmerjeno in če bi bral njeno študijo bi videl, da se tudi ona daje možnost vplva antropogenih podnebnih sprememb, kot enemu izmed faktorjev vpliva (predvsem zaradi večje rasti temperatur ozračja pa tudi morja po 1990), čeprav je to samo ena od možnosti, ne pa dokazano edina in ji je jasno, da so bodoče napovedi in ocene obsega vpliva težke saj je preveč neznank tudi zaradi prezkratkega obdobja meritev od 1960...

Ostala dva linka pa sta spet samo napovedi na podlagi še vedno pomanjkljivih projekcij, kakor so se za takšne izkazale tudi do sedaj.
Globalno poplave, viharji ali suše nimajo izmerjenega kredibilnega signifikantnega trenda naraščanja, % škode od BDP (premoženja) zardi exremnih klimatskih dogodkov pa globalno upada od 1990 ( in lani ni bil najvišji), tako, da smo do sedaj postajali vedno manj prizadeti zaradi extremnih kimatskih dogodkov, smrtnost pa je itak drastično upadla v ca zadnjih 100 letih,
primerjalno najhujše katatatsrofe pa so se zgodile pred 1950 in ne v času zadnjega največjega segrevanja po 1980....

In živimo v svetu, kjer je in bo hrane dovolj ali preveč, le razdelitev je sramotno nepravična, čeprav se umrljivost za lakoto , lakota in skrajna revščina manjšata že nekaj časa, hkrati se pa večajo razlike med bogatimi in revnimi ter zmanjšuje srednji sloj...
HOR
# 13.01.2018 ob 20:26
Povprečni trend dvigovanja morja od ca 1920/1930 iz dejanskih dvigov stanja merjeno na obalah je ca do 1,8 mm/100 let ( tudi zadnjih nekaj desetletij). Satelitske meritve pa zadnjih nekaj desetletij kažejo 3,4 mm/100 let, zakaj pa odstopajo pa ni znanstveno pojasnjeno...

Vsaka napoved globalne rasti morja nad 40 cm v ca naslednjih 100 letih nima nobene podlage v dosedanjih relevantnih trendih izračunanih iz meritev in temelji na podlagi nedokazanih hipotez oziroma hipotetičnih ugibanj, ob čemer velja omeniti, da so se podobno visoke napovedi izpred par desetletij že za sedaj, pokazale za precej pretirane in napačne...

Tako je italijanski okoljska agencija APAT ( sedaj ISPRA - "Istituto Superiore per la Ricerca e la Protezione dell'Ambiente") napovedala rast višine jadranskega morja za povprečno ca 0,126 mm/leto od 1990 do 2100 kar znese 12,6 cm v 100 letih.

Povprečna rednja višina morja v Kopru pa se v zadnjem desetletju 20 stoletja (1990 -1999) ni razlikovala od povprečne letne višine morja v času od 1960 do 2006..., linearni trend višine morja pa v času od 1960 do 2006 ni pokazal niti 5 cm povprečne rasti gladine (kar znese ca 10 cm v 100 letih), podobno za Benetke in Trst, za Rovinj pa komaj 1 cm... (APAT 2006; ARSO 2007; PSMSL 2001, 2007).

Na višjo gladino jadranskega morja glede na kopno pa lahko vpliva tudi (zgodovinsko geološko znanos podrivanje Istre - Jadransko-Apulijskega predgorja pod Dinarsko gorovje - Zunanje
Dinaride ) tektonsko pogrezanje te obale ( kompletna vzhodno jadranska) in po nekaterih podatkih se je v zadnjih 1900±100 letih višina morja ob obali severovzhodnega Jadrana zvišala za 2,08±0,6 m, površje ob SV Jadranu pa se je pa se je v ca zadnjih dveh tisočletjih pogreznilo za 1,5 -1,6 m, kar kaže, da se je jadranska obala od Tržaškega zaliva do južnega dela Istre tektonsko pogreznila za ~ 1,5 m od rimskih časov, razumevanje in upoštevanje te tektonike, pa je sicer zapleteno...
Ostanki nekaj rimskih pomolov/pristanišč v širšem območju sedanje slovenske obale iz prvega do drugega stoletja (n.š.) pa so na globini ca 1,4 m - 1,6 (±0,6) m.

Skratka, kakor je povzeto v zgornjem prispevku je "...Dvig gladine morja odvisen od več dejavnikov... in"...Kot priznavajo na Arsu, je regionalne razlike težko napovedovati..." ter predvsem pomembno "...Kot so na Arsu še pojasnili, je sicer urbana slovenska obala delno prilagojena na sedanje poplavne razmere in napovedi nadaljnjega zviševanja gladine..."
LINK
https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=57075&lang
=slv&prip=rup:1737087:d1
LINK
https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltren
ds/globalregional.htm
LINK
https://www.sciencedirect.com/science/ar
ticle/pii/S0277379107001837

Sicer pa več, kot 100 m višanja gladine morja v zadnjih 20000 letih ni preprečilo razvoja homo sapiensa, sploh, ker je sedanja rast ni nič višja, kot v tem obdibju
LINK
http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2017/09/Holocene-Cooling-Sea-Level-Gulf-Mexico-Donoghue-2011.jpg
HOR
# 13.01.2018 ob 18:32
@KLIPAN
# 13.01.2018 ob 16:12
"...Eni imamo otroke in nam pač ni vseeno, da smo jim uničili okolje..."

Ni nikakršnega znanstvenega dokaza, da na dvig gladina morja večinoma vpliva človeška dejavnost in dvig morske gladine je naravno gnan proces, ki ne spada pod uničevanje okolja, razen, če neželena naravno pvzročene procese imenuješ uničevanje okolja ali ne bo kdo dokazal drugače...

Meni pa ni vseeno, da se uničuje nivo družbenega in znanstvenega intelektualnega okolja, kar bo zagotovo najbolj škodilo otrokom...
luckyss
# 13.01.2018 ob 17:30
Dajmo uvedit vsaj deset "okoljskih centov" na liter pogonskega goriva, da se bodo napovedi izboljšale ;)
Lupo
# 13.01.2018 ob 17:17
@lamesa
zna bit da imas prav. V prejsnjem stoletju se je zamenjalo priblizno pet drzav.
veselo-na-delo
# 03.02.2018 ob 01:21
To naši zanamci ja, mi ne, ker bi morali potem se mi dočakat kakih 150 let.
samogledam
# 16.01.2018 ob 16:40
skozi zgodovino smo se ucili, da kontinenti drsijo, se oddaljujejo in priblizujejo, da se zemljina skorja krci in razteza, da se poleti led topi, pozimi pa raste,, da izumirajo vrste in se rojevajo nove...nikjer pa nisem zasledil, da bi dinozavri izumrli zaradi cloveske neumnost, da so Pompeji rezultat izpusnih plinov...
ATP
# 14.01.2018 ob 18:41
Bomo prej na morju ;-)
aktivist
# 14.01.2018 ob 01:07
Okej tole pa sploh ni vec resna debata ampak neka zarota podobna flat earthu, ceprav se v vecih stvareh strinjava. Ce te zanima resna studija pisi na geografski institut na SAZU ali pa klici katerokoli univerzo, ki se ukvarja z naravoslovjem v EU. Drugace pa Trump je z nasprotovanjem omogocil odpravo okoljevarstvenih zakonov in s tem pridobil miljardni profit v rudnikih. Predstavlji si rast delnic rudarske industrije. Se pred letom so te industrije propadale in bile tik pred zaprtjem sedaj pa so zrasle kot bitcoin.
HOR
# 14.01.2018 ob 00:36
@aktivist
# 13.01.2018 ob 18:54
"...@HOR
Ti sam uničuješ nivo družbenega in znanstvenega intelektualnega okolja s tem, da zanikas podnebne spremembe..."
, itd...

Motiš se že na začetku v utemeljevanju svoje tditev, da zanikam podnebne spremembe. Jih ne zanikam...!
Podnebne, oziroma klimatske spremembe so že dolge miljone let stalnica na planetu Zemlja in tudi sedaj. So počasnejše ali hitrejše. šibkejše ali močnejše v eno ali drugo smer in dokaj nepredvidljive saj gre v veliki meri za povezane kaotične nelinearne procese, zato meteorologi ne dajejo vnaprej zelo dolgih napovedi, pa tudi za večdesetletne se je že izkazalo, da so precej napačne in pretirane v smeri katastrof...

In seveda se 99 % znanstvenikov na svetu zaveda globalnega segrevanja in sedanjega taljenja Arktike ter ostalih okoljskih sprememb, ki že vplivajo na naš vsakdan, saj klimatska dogajanja vedno vplivajo na človeški vsakdan že od zdavnaj. Večina znanstvenikov pa tudi loči kdaj so spremembe oziroma klimatsko dogajanje izven že videnih naravnih nihanj in kaj posebnega in kdaj niso, razen seveda neredki za širšo publiko, ker (dobro plačana služba) služba je pač služba...
Ni pa nobenega kredibilnega znanstvenega dokaza, da je ta vpliv, na primer, zadnjih 50 let do sedaj kaj bolj katasrofalen, kot kadarkoli prej za časa našega štetja in prej v zgodovini človeštva...

Če, pa ima kdo zgodovinski spomin zlate ribice pa mu že vsaka malo večja naravna katstrofa lahko predstavlja še neviden jasen znak konca sveta in očitno se od srednjega veka ter še od prej do sedaj pri nekaterih to ni bistveno spremenilo...

- Briitbart je politični in ne znanstveni časopis, kakor tudi Trump ni znanstvenik ampak politik in nobeden ne šteje, kot znanstvena inštanca.Množica znanstvenikov, ki pa ima na podlagi svojega znanja in podatkov drugačne poglede na klimatologijo od politično uradno prepisanih pa je bila že pred Trumpom in še preden je postala klimatologija zahodni politični poligon v medijih od Breitbarta do MMC portala in večine ostalih....
In denarja je v klima alarmiszmu precej več kakor v njegovem nasprotovanju - kje pa imajo nasprotniki klima alarmizma denar, da bi plačevali kaj podobnega, kot je IPCC in Pariški podnebni sporazum ter podobne politično motivirane hokus pokuse, saj tudi ne pobirajo davkov za pospeševanje emisij CO2, kakor obratno, pa tudi papeža nimajo na svoji strani, itd...ker vse to preveč stane... Res pa se je sedaj pojavil en sam samcat Trump, ki je sam samcat proti vsem ostalim vsaj pro forma klima alamistom na podobnem položaju, za katerim pa sicer stoji skoraj polovica američanov pa še kdo in, ki obrača klimatsko politiko, ne pa znanost, saj ni znanstvenik ampak politik.

A brigajo tebe mogoče kaj dokazana znanstvena dejstva...!?:
-Da se resni znanstveniki zavedajo, da se na Antarktiki površina ledu ne manjša temveč izkazuje dolgoročen in kratkoročen trend naraščanja, kakor se Antarktika tudi ohlaja...
( pa ne pomešati dokazana dejstva z nedokazanimi hipozezami in mnenji...)
LINK ali copy-paste v iskalnik
www.nasa.gov/feature/goddard/nasa-study-mass-gains-of-antarctic-ice-sheet-greater-than-losses

Resni znanstveniki se zavedajo tudi, da na Arktiki ni dolgoročnega trenda segrevanja že od začetka 20 stoletja...
LINK
http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2017/11/Holocene-Cooling-Arctic-Barrow-Butina-2015.jpg

Resni znanstveniki se zavedajo tudi, da na GreNnadniji sedaj več ledu, kot večino časa ca zadnjih 7000 let... ( in resni znanstveniki tudi vedo, da takrat niso kurili nafte in premoga na veliko, CO2 pa je bilo takrat kar že skoraj nevarno malo...
LINK
http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2016/12/Holocene-Cooling-Greenland-Ice-Sheet-Briner-16-copy.jpg
LINK
http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2016/12/Holocene-Cooling-Greenland-Ice-Sheet-Briner-16-Anthropogenic-copy.jpg
itd...

Pa če si opazil jaz svoje navedbe za razliko od tvojih insinuacij podkrepim z podatki iz znanstvenih študij...
(če pa jih ne pa se lahko tudi meni zgodi, da ostanem brez resne podlage za svoje navedbe...)
aktivist
# 13.01.2018 ob 18:54
@HOR

Ti sam uničuješ nivo družbenega in znanstvenega intelektualnega okolja s tem, da zanikas podnebne spremembe. Tisti 1% ameriskih znanstvenikov, ki se najverjetneje ukvarjajo z etnologijo ali popoldansko pišejo kolumne za Breibart je samo podkupljen s strani bogatih oligarhov, podporo pa dobivajo od Trumpa. 99% znanstvenikov na svetu se zaveda globalnega segrevanja, taljenja Arktike in Antarktike ter ostalih okoljskih sprememb, ki že vplivajo na naš vsakdan. Najlepše je poskrbeti za svojo r*t, briga nas pa za ostale ane.
bori
# 13.01.2018 ob 17:17
Do leta 2100 bodo poslanci določili mejne vrednosti in morje oglobili v primeru prekoračitev.
Easy.press.
Mogoče bodo takrat tudi izvažali Slovensko morsko vodo po 2tiru v Avstrijo, da bodo tudi pridelovali sol..
Ubogi planet z nami.
KLIPAN
# 13.01.2018 ob 16:12
@beli golob
"Şamo , ne se preveč sekirat zaradi vsakodnevnih poplav ob koncu tega stoletja, ker večina nas, ali če hočete vas, tega nebo dočakala ker nas , (vas), bo prej pobrala" matilda", tako da ne se preveč...."

Eni imamo otroke in nam pač ni vseeno, da smo jim uničili okolje.
veza
# 14.01.2018 ob 07:35
Kmalu ne bo potrebno poglabljat Luke Koper.
ism
# 13.01.2018 ob 21:47
K sreči nimamo veliko morja.
imlakar4
# 13.01.2018 ob 18:44
Bolj se bo dvigovala morska gladina, več morja bomo imeli.
aktivist
# 13.01.2018 ob 20:54
@HOR

https://dspace.library.uu.nl/handle/1874
/22121

http://science.sciencemag.org/content/32
8/5985/1517

http://www.sciencedirect.com/science/art
icle/pii/S0959378008000447

Univerza v Utrechtu. Veliko bolj relevantna ustanova kot članek, ki si ga ti prilepil. Verjetno pa ti lahko Fatorić Sandra oz. kdorkoli drug na geografskem inštitutu sam dopove, da podnebne spremembe obstajajo in ne bodo prav lepe.

Seveda bomo preživeli, ampak vprašanje je v kakšnem svetu bomo želeli živeti. V svetu naravnih katastrov in klimatskega neravnovesja ali v svetu kot ga poznamo danes? Je homo sapiens navajen letne selitve tako kot so nekatere živali ali bo živel v stalnem prebivališču kot človek? A bomo tudi jedli surovo meso v divjini ker je pač homo sapiens bil že navajen tega? (BTW večje živali so v 99% že izumrle v Evropi, človeštvo pa brez sodobnega kmetijstva lahko doživi hudo pomanjkanje. V naravi zagotovo ne bomo mogli vsi preživeti, vsaj ne v takem številu).
Bivši uporabnik
# 13.01.2018 ob 17:20
beerbong
# 13.01.2018 ob 14:38
Prijavi neprimerno vsebino
To bo zrelo za nov arbitrazni sporazum.


Hrvati bodo naumili, da je morje, ki ga prej sploh ni bilo tam in prekriva slovensko kopno, njihovo.
lamesa
# 13.01.2018 ob 17:00
Ob koncu stoletja, to ne bo več ne slovensko morje, ne slovenska država.
beli golob
# 13.01.2018 ob 14:51
Şamo , ne se preveč sekirat zaradi vsakodnevnih poplav ob koncu tega stoletja, ker večina nas, ali če hočete vas, tega nebo dočakala ker nas , (vas), bo prej pobrala" matilda", tako da ne se preveč....
fantasycamp
# 13.01.2018 ob 14:51
Zid ki je visok 10m in stvar rešena, plačajo Hrvati...
arabo-hest
# 13.01.2018 ob 15:10
Vprašanje za miljon: A se je gladina morja zvišala, ali se je celina znižala? Trditev v članku posledično ne drži.
Kazalo