Tudi Korint (Grčija) je pobelil sneg. Foto: EPA
Tudi Korint (Grčija) je pobelil sneg. Foto: EPA

Po podatkih naših postaj, so tla v notranjosti države večinoma zmznjena do globine okoli 20 cm, ponekod pa tudi več kot 30 cm globoko.

Agencija za okolje
Varšava, Poljska
Na Poljskem je velika težava tudi smog. Foto: EPA
Carigrad, Turčija
V Carigradu so namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo. Foto: EPA
Begunce po Evropi prizadel še mraz
Evropa še vedno v ledenem oklepu

Na agenciji za okolje napovedujejo, da se bodo razmere po sredi, ki bo ena najbolj mrzlih do zdaj, zaradi česar je po celotni državi razglašen oranžni alarm, umirile in celo dvignile nad ničlo. Za petek sicer vremenoslovci napovedujejo padavine – najprej naj bi deževalo, dež pa bo čez dan tudi po nižinah povečini prešel v sneg.

Tudi na Balkanu nestrpno čakajo otoplitev, ki naj bi polotok prav tako dosegla v četrtek.

BiH: Tudi čez dan ni več kot -15 stopinj
Mraz je v Bosni in Hercegovini zahteval nove žrtve – po smrtni žrtvi prejšnji teden naj bi v soboto zaradi podhladitve umrla dva starejša moška, eden v Banjaluki, drugi v Ribniku, poročanje tamkajšnjih medijev povzema hrvaška tiskovna agencija Hina. Država je trenutno v ledenem oklepu, ponoči temperature padejo tudi do minus 30 stopinj, podnevi pa se ne dvignejo nad minus 15 stopinj Celzija.

V Zenici dva dni brez ogrevanja
Zaradi zelo nizkih temperatur je v BiH-u izjemno obremenjen sistem oskrbe z energenti. V Sarajevu so zmanjšali dobavo zemeljskega plina toplarnam in ga preusmerili individualnim odjemalcem, ki nimajo drugega vira ogrevanja. Mestni sistem centralnega ogrevanja pa so preusmerili na tekoča goriva. Najhujše razmere so v Zenici, kjer je prišlo do okvare na sistemu centralnega ogrevanja v inštalacijah železarn v lasti multinacionalke Acelor Mittal. Tako v tem mestu kar dva dni ni bilo ogrevanja, napako so odpravili šele danes.

V Federaciji BiH so zaradi mraza do 16. januarja podaljšali počitnice, izdali so tudi priporočilo za skrajšanje delovnega časa, kjer je to mogoče, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug in dodaja, da vremenoslovci konec polarnega mraza napovedujejo po četrtku, a bodo temperature še naprej ostale pod lediščem.

Izboljšanje vremena pričakujejo tudi na Hrvaškem, kjer sta močna burja in izreden mraz v ledeni oklep spravila ustje Neretve in tudi dele morja. Podobno je stanje v Makedoniji, kjer je bila davi najnižja temperatura minus 20 stopinj, snežna odeja pa je ponekod debela več kot 60 centimetrov.

Debela snežna odeja tudi na grških otokih
Neobičajen mraz je zajel tudi Grčijo. Atene je ponoči zajelo sneženje, sneg je na debelo pobelil mestno središče in tudi znamenito akropolo, zaradi česar bodo danes zaprte vse tamkajšnje šole, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Medtem so zaradi močnega sneženja nekatere grške vasi, pa tudi otoki, že dva dni odrezani od sveta. Ponekod ni oskrbe z elektriko, zaradi tega pa tudi ne ogrevanja in vode, ki jo črpajo s pomočjo električne energije. Na otoku Evbeja v Egejskem morju je zapadlo več kot meter snega. Močno prizadeto je tudi otočje Sporadi na severu Egejskega morja. Okoli 2800 prebivalcev otoka Alonisos je že od konca tedna brez elektrike in telefonskih povezav. Temperature pa so ponoči do minus 15 stopinj Celzija padle celo na Kreti.

Snežne nevihte so konec tedna dosegle tudi Turčijo, v Carigradu so namerili skoraj 65 centimetrov debelo snežno odejo. Od konca tedna so morali odpovedati več sto poletov s tamkajšnjega letališča.

Poljska: v 24 urah umrlo še šest ljudi
Na Poljskem, kjer so se temperature ponekod spustile pod minus 20 stopinj, je v zadnjih 24 urah zaradi nizkih temperatur umrlo še šest ljudi, od novembra lani že 71. Policija je ljudi pozvala k pomoči najbolj ranljivim, še posebej brezdomcem, potem ko so poročali o šestih novih smrtnih žrtvah, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg mraza imajo na Poljskem težave tudi zaradi onesnaženega zraka, kakršnemu niso bili priča že leta in ki je predvsem posledica kurjenja premoga in odpadkov v domačih kuriščih. Oblasti so za različne dele Poljske izdale opozorila zaradi smoga ter otroke in starejše pozvale, naj ostanejo doma.

Po podatkih naših postaj, so tla v notranjosti države večinoma zmznjena do globine okoli 20 cm, ponekod pa tudi več kot 30 cm globoko.

Agencija za okolje
Begunce po Evropi prizadel še mraz
Evropa še vedno v ledenem oklepu