Vreme
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.9 od 34 glasov Ocenite to novico!
Slovenija
Temperatura se bliža 40 stopinjam Celzija. Foto: BoBo
vročina, sonce, poletje, voda
Najbolj vroče bo v petek in soboto. Foto: BoBo
VIDEO
Vročinski val zajel celot...
VIDEO
Temperature naraščajo, vr...

Dodaj v

V Podnanosu namerili 40,6 stopinje Celzija

V osrednji Sloveniji bo najbolj vroče v petek, na Primorskem pa v soboto
3. avgust 2017 ob 06:54,
zadnji poseg: 3. avgust 2017 ob 17:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vremenoslovci pričakujejo vrhunec vročinskega vala v notranjosti Slovenije v petek, na Primorskem pa v soboto. Temperature bodo dosegle od 38 do 40 stopinj Celzija.

Največ stopinj so namerili v Podnanosu, in sicer 40,6 sporočajo z Agencije za okolje. V Dolenjah pri Ajdovščini, Godnjah in Osilnici so termometri pokazali 38, v Ilirski Bistrici, Lendavi, Novi Gorici in Parku Škocjanske jame pa 37 stopinj Celzija.

Neurja, ki so včeraj presenetila območja v pasu od Koroške do Dolenjske, so sicer prinesla nekaj osvežitve, saj so se temperature ponoči spustile pod 20 stopinj Celzija, a vročinski val se kljub temu nadaljuje.

Po napovedih Arsa se bo vročina v prihodnjih dneh stopnjevala, saj vročinski val še ni dosegel vrhunca, prva osvežitev pa je napovedana šele za nedeljo. Najbolj vroč dan bo petek, ko se bo najvišja temperatura povzpela v bližino 40 stopinj Celzija, pri čemer niso izključeni niti temperaturni rekordi.

V četrtek do 38 stopinj
Današnja najvišja dnevna temperatura bo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) med 33 in 38 stopinjami Celzija. Najvišja bo v Beli krajini, kjer lahko doseže 38 stopinj Celzija. V spodnjem Posavju in na Dolenjskem pa se bo ozračje segrelo do 37 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa.

Zaradi vročinskega vala so na Arsu razglasili tretjo oziroma rdečo stopnjo vremenske ogroženosti, ki velja za celotno državo, razen za severozahod države, kjer velja oranžna oziroma druga stopnja vremenske ogroženosti.

Velike toplotne obremenitve
Zaradi visoke temperature ozračja in toplotne obremenitve na Arsu sredi dneva in popoldne svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživati lahko hrano in piti dovolj tekočine.

Zelo visoka temperatura bo močno vplivala na zdravstveno stanje občutljivejšega dela prebivalstva.

Vročinski val bo popustil ob koncu tedna
Vreme bo danes pretežno jasno. Proti večeru pa za hriboviti svet ni izključena kakšna nevihta. Tudi v petek in soboto bo sončno in zelo vroče.

V noči na soboto nas bo dosegla šibka hladna fronta, zato bo v soboto v notranjosti države za nekaj stopinj manj vroče. Se bo pa povečala vlažnost zraka, zato bo bolj soparno kot te dni. Drugače bo na Primorskem, kjer bo zaradi šibke burje bolj suho. Vročina bo v nedeljo počasi popuščala. Zaradi pregretosti ozračja in menjave zračne mase so konec tedna možna tudi neurja.

G. V., G. C. , A. K. K., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
zugec
# 03.08.2017 ob 08:02
Modrijan a ti moreš skoz utrujat s tem, kako te moti poročanje o vročini in kako je normalno, da je blizu 40 stopinj poleti? Pa kaj, če se o tem poroča, prav je da se, vročina je obremenitev za vse, tudi zate, pa če ti je všeč ali ne. Če to poročanje prepreči en sam infarkt, ker si bo nekdo rekel, se bom raje zadržal nekje v ohlajenih prostorih, je to več koristnega, kot je koristi od 99% ostalih člankov, da o živalih, ki jih ima marsikdo na verigi in na soncu cel dan niti ne govorim. In ne, tako vročih poletij ni bilo iz leta v leto, včasih je bilo eno, pa nekaj let mir, zdaj pa je vsako drugo skoraj rekordno. Podnebje se spreminja, ljudje smo pa ostali v večji meri delani enako. Manj je zbranosti na cestah, manj je zbranosti pri delu, prehlajeni smo od klim, vse trpi.
nonparel
# 03.08.2017 ob 07:49
Meni pa je nočni dež in posledično sveže jutro prinesel kar neko olajšanje v teh vročih dneh, ko kot kronični bolnik izredno težko prenašam visoke poletne temperature.
Par dni še bo trajala ta vročina, potem pa upam, da je s temi vročinskimi vali za letos konec.
Binder Dandet
# 03.08.2017 ob 07:26
Drustvo novinarjev Slovenije pripravlja protestni shod pred stavbo arso, saj je ta zgresil z napovedjo rekorda. vecerno in nocno dezevje je namrec zemljo ohladilo in s tem precej pokvarilo obete, da bi rekord padel danes. Izpad prometa od oglasevanja na slovenskih spletnih portalih se ze cuti. V kolikor bo arso nadaljeval s tako brezskrbno prakso zgresenih napovedi, bodo razmislili o odskodninski tozbi, pravijo na dns.
hrgotax
# 03.08.2017 ob 08:28
Modrijan,
temperature blizu 40 stopinj pri nas niso normalne niti za visoko poletje. Včasih je bil kakšen tako vroč dan, a le izjemoma, ni pa jih bilo za cel teden.

Čeprav, roko na srce, je včerajšnja krakša nevihtna osvežitev, kjer so je bili seveda deležni, pokvarila žurko kulminiranja vročine. Vsaj v mislih ljubiteljev ekstremnih temperatur ...

Tam, kjer ne čutijo posebne suše, so dobili nevihtni dež,
tam, kjer bi zares prav prišel, pa je ostalo suho.

Ponekod je tako res grozna suša ...
Zetes
# 03.08.2017 ob 09:13
Kaka brezbrižna teleta ste to? Cel teden temperatura nad 35 stopinj, vi pa o tem, da to ni življenje ogrožujoče. Mislim, da portal ne bo poročal o vseh bolnih, tistih, katerim odpove srce, katere zadane kap, itd.

Ti ni potrebno bit na smrtni postelji, da ti vročina vzame življenje. Poleg tega ne živijo vsi v klimatiziranih stanovanjih.
snezenimozz
# 03.08.2017 ob 09:27
Sedaj da razlozimo, zakaj rdec alarm! Na meteoalrmu je lepo razlozeno, da se rdeci alarm razglasi takrat, ko so smrtne zrve verjetne, kdaj je to se odloci pri nas Arso, mislm da je za rdeci alarem okoli 37 stopinj pri nas, to pa so temperature, ki so blizu rekordov. To ni isto kot -10 pozimi, ampak bolj proti -25 pozimi, to so namrec ekstremi, razlika je le ta, da negativnih ekstremov ni vec, pozitvni so pa vse pogostejsi. Morda res na zdravega cloveka ne vpliva tako hudo, za stare in bolne pa je dovolj, da gredo na sprehod ob 14.00, da ga kap, ce pa jr morda zjutraj slisal, da ne sme vn, in ostane doma v senci ZIV, je namen dosezen.
bilzerian
# 03.08.2017 ob 07:49
če nikjer ne piše, da ne smem opoldan, po obilnem in mastnem kosilu iti kolesarit, potem lahko grem? Pa verjetno ne bo nič narobe, če ne vzamem s sabo vode?

zaradi medijskega poročanja sem postal taki bebec, da ne znam več sam razmišljati, pa raje vprašam.......
TheSpicyOne
# 03.08.2017 ob 10:12
frlekin
Napovedno je bilo za S in SV Slovenije. Niti priblizno niso falili.
topol
# 03.08.2017 ob 07:47
Rdeči alarm je zloraba znaka za nevarnost. Ob upoštevanju nekega vedenja po zdravi pameti nikomur nič ne bo. imamo elektriko, ceste so prevozne, zunaj te ne zadane opeka, ne reklamni pano, drevje ne pada, po cesti ne drvi hudournik, niti ni četrt ljubljane pol metra pod vodo. Predsednik vlade ne vodi kriznega štaba.
Ko pa bodo grozile takšne nesreče - povodnji, orkanski vetrovi, meter snega v ljubljani, potem pa izvolite in prižgite rdeči alarm.
novi_xy
# 03.08.2017 ob 10:13
Mater, kaki vzvišeni modrijani, ki jih opozorila tako motijo. Opozorila so zato, da se prepreči morebitna nepotrebna žrtev, ne zato, da bodo vsi doma. Pa kaj vas tako motijo ta opozorila, saj se ne nanašajo na vas, ampak na tiste, ki jim ti ekstremi povzročajo nevarnost.
Na lastni koži sem občutil nevarno približevanje omedlevice v tej veliki vročini, ko sem bil nekaj časa po sili razmer na soncu, pa se nimam za mehkužca in me vročina ne moti. In takih primerih se spomniš na opozorila, da tole verjetno ni dobro za zdravje. Če komu reši življenje, so opozorila na mestu. Kogar pa motijo, naj jih presliši.
kolnkista
# 03.08.2017 ob 16:32
Vročina prinaša s sabo večje izhlapevanje vode iz tal. Na Dolenjskem in spodnjem Posavju je že huda suša, ni pa kakšnih obetov še vsaj 10 dni za kakšen konkreten dež.
Tako da komentarji v stilu ''naj bo vroče saj je poletje'' so za kmetovalce, gradbene delavce, bolnike po bolnicah ipd vse prej kot zabavni.
Zetes
# 03.08.2017 ob 13:59
Torej se boste jeseni spet pritoževali, če bo rdeč alarm zaradi poplav, ker je to čist brezveze, ker so poplave nevarne zgolj za tistih nekaj ljudi, ki živi ob reki ali na poplavno ogrožajočem območju?
Dajte se no brzdat. Enotedenska vročina nad 35 stopinj je ogrožujoča, in če to opozorilo pripravi koga, da gre pogledat, če 85 let stara mama še diha v svojem neklimatiziranem stanovanju, je opozorilo na mestu.

Tisti na katerega vročina ne vpliva, naj namesto bevskanja po forumih, počne kaj družbenokoristnega. Magari prinese kako šteko vode v bližnji proizvodni obrat.
rangerno1
# 03.08.2017 ob 12:27
Sedaj bi rad videl tiste junake, ki tako osladno celo leto jokajo, kje je poletje. Bi jih postavil v petek na en fino razbeljen asvalt na stol in da sedijo od jutra do večera. Takšna vročina ni dobra ne za zdravje, ne za kmetijstvo, ne za delo, ne za živali...
pajcevina984
# 03.08.2017 ob 13:46
Pred vročino in močno sončno pripeko se lahko umaknemo, mar ne....,vsaj večina, ali vsak razumen človek. Problem je pri nekaterih delodajalcih, ki ne upoštevjao pravil igre in njihovi delavci delajo v močni sončni pripeki, v mislih imam zlasti gradbene delavce, cestarje,denimo, ki sredi največje vročine in največje sezone intenzivno popravljajo ceste na primer - na Kopitarjevi cesti v Ljubljani, v bližini zmajskega mostu. Resnično teh delavcev mi je žal, le, kje so inšpekcijske službe, sprašujem,delodajalcev vročina ne zanima, prav tako ne tistih, ki v največji vročine gradijo hiše, se pravi zidarjev, ki so izpostavljeni sončni pripeki, Na teren več delovnih inšpektorjev. Vsi ostali pa imamo toliko razuma, da po taki vročini ne hodimo, ne pretiravamo s fizičnimi napori, piti moramo večje količine vode...,in ne bo težav. Tudi poletja in vročine bo enkrat konec- poletje je kratko, to je obče znano. Čez en mesec bo tukaj jesen in upamo, da obilo padavin, zemlja je izsušena, pridelka ne bo, jeseni bodo cene hrane poskočile v nebo.
generusus
# 03.08.2017 ob 12:16
O postopnem dvigovanju temperatur v zadnjih desetletjih najbolj zgovorno priča triglavski ledenik, ki je bil v začetku prejšnjega stoletja velik še prek 40 hektarjev, danes pa ga praktično ni več oziroma se je skrčil na kvečjemu en hektar.
AM
# 03.08.2017 ob 08:11
Je prav pasala ohladitev zvečer !

Še 2 dni moramo zdržat, za vikend napovedujejo že cca 2 stopinji manj, v ponedeljek pa naj bi bilo že pod 30 stopinj.

Uživajte v vrhuncu poletja. Rekordov na srečo, kljub senzacionalnosti napovedi, ne bo.

Pazite nase v vročini !
zizldorf
# 03.08.2017 ob 15:57
Binder Dandet, Modrijan6, topol, bilzerian, Nikolaj, Alorius, Eska, RJSlo, frlekin in njihovi komentatorski sorodniki:

you need some milk!

ps: vroče je k svina, ne klobasičkajte
si-koda
# 03.08.2017 ob 18:14
Nevem za mene je preveč nad 35stopinj... Do 30, pa sem srečen. Pa da se ponoči ohladi. To je pa že totalno preveč...
Smeško
# 03.08.2017 ob 11:01
Ja, mesta so hudič. Ko beton zahajca, ni milosti. Hvala Bogu sem doma na konstantnih 24 stopinjah Celzija v bajti in hladilnikom polnim pira. Bo za zdržat tud 40-ico, če pride.
Rugess Nome
# 03.08.2017 ob 15:30
Kdor se sam ne zaveda, da pri 38 stopinjah se ne hodi po soncu, mu tudi tej glupi alarmi ne bojo pomagali
hrgotax
# 03.08.2017 ob 08:31
Menim, da to ni zadnji vročinski val letos, saj smo šele na začetku avgusta.

Doživeli bomo vsaj še enega (nekje med 15. in 20. avgustom) ...
generusus
# 03.08.2017 ob 16:39
Zanimivo je v teh dneh spremljati stanje Triglavskega ledenika, katerega posnetke lahko on-line vidite za vsako uro. V zadnjih dneh se je zaradi visokih temperatur letošnji sneg že stopil na njegovem spodnjem delu in pokazal se je ledeniški led. Če bo šlo tako naprej, bo ledenik popolnoma pobralo v naslednjih letih, led pa se bo morda obdržal le pod nanosi kamenja in manjših skal.
pace
# 03.08.2017 ob 19:35
Tudi Hrvatje imajo za vso državo razglašen rdeč alarm (za Italijo nisem preverjela, mislim pa, da je pri njih enako) tako, da rdeči alarm za tako visoke temperature na tako obsežnem območju ni pogruntavščina slovenskega arsa, temveč se ravna po praksi, ki je tudi druge v veljavi.
KEFLAVIK1
# 03.08.2017 ob 18:55
kaj televizijci so že v Podnanosu? kako živite? kako se hladite,... :)
garmond
# 03.08.2017 ob 16:59
Kdor se hvali, da se v teh vročih dneh hladi s pivom (alkoholom) izziva usodo. Lahko si mlad in popolnoma zdrav, pa ti ta kombinacija lahko popolnoma spremeni življenje, lahko tudi ostaneš brez njega.
Alkohol in visoka poletna temperatura ne gresta skupaj, alkohol je diuretik in te še dodatno dehidrira. Voda je v teh dneh zlata vredna za človeško telo, za pitje alkohola v teh dneh bi tudi morali razglasiti rdeči alarm.
oliva
# 03.08.2017 ob 15:23
Men se zdi pa prav, da so opozorila.
Prej so govorili iz reševalne službe, da tudi slučajno ne gre samo za stare, bolne itd.
Veliko kolapsov zaradi vročine in vsega mogočega.
Ravno ker folk misli, saj je poletje, da je to normalno in precenijo svoje zmogljivosti oz.podcenijo vročino, ne pijejo tekočine itd.
(v betonu je pa itak '50' :||)
el kondor prevc
# 03.08.2017 ob 10:57
Doživeli bomo vsaj še enega (nekje med 15. in 20. avgustom) ...

Kak posamezen dan zna bit do 33°C, več ne. Večdnevni vročinski val pa sigurno ne. Sploh pa ni finta v vročini, ampak v vlagi.

Visoka vlaga in brezvetrje pri denimo 28°C zna biti precej bolj pasje, kot pa svež vetrič in nizka vlaga (suh zrak) pri 35°C.
slopri
# 03.08.2017 ob 19:11
Škoda, da ni vipavska dolina še malo daljša na celino... potem bi mogoče videvali tam rekorde kot npr. v mostarju, kninu... konkretno čez 40 stopinj.
čezplotnik
# 03.08.2017 ob 14:07
Podnanos 40
firtoh
# 03.08.2017 ob 21:20
Nam je na radiološkem oddelku šla klima skupaj s prezračevalnim sistemom in smo imeli v ordinaciji 33 stopinj.Kolega je šel domov po ventilatorja,da smo zdržali.Kaj bo pa jutri,še ne vem.Prostori,kjer opravljamo CT-preiskave,nimajo oken.Ko naprava ni delovala smo odprli vrata,da smo dobili malo zraka iz čakalnice.
Vsi skupaj s pacienti smo bili kot breje mačke.Popadljivi
dejko
# 03.08.2017 ob 19:55
če žabo vržeš v lonec vroče vode, bo skoćila ven
ko pa jo deneš v lonec hladne vode, to pa počasi segrevaš
ne bo niti opazila, kdaj bo trdo kuhana

in enako kot žabi na šporhetu, se dogaja mnogim kavčarjem na tem portalu
ko boste trdo kuhani, vam ne bo do kvakanja,,,
cartekmedo
# 03.08.2017 ob 19:44
Meni že grete malo na živce tisti,ki pravite kako je super taka vročina.
oliva
# 03.08.2017 ob 15:32
Pa saj se ne more vsem vse ustavit, ker je vroče, včasih pač moraš delat, funkcionirat, hodit ven, okoli... ne more si vsakdo privoščit, da ždi ves dan doma, itak pa nimajo vsi klime in je povsod neznosno: zunaj in notri.
ajvard
# 03.08.2017 ob 19:31
Tako da komentarji v stilu ''naj bo vroče saj je poletje'' so za kmetovalce,

kmetovalci so močna volilna baza. učinek?

pri nas se reke stekajo v večje reke, te pa v morje.

vode je v Sloveniji več kot dovolj. poglejte kaj je uspel Izrael narediti sredi puščave. rodovitno področje!

z namakanjem.

ampak mi, gledamo v nebo. in v vodo, ki odteka preko rek.
betko007
# 03.08.2017 ob 18:55
V Divači pa gori. :/
zzob
# 03.08.2017 ob 18:53
@hrgotax: Doživeli bomo vsaj še enega (nekje med 15. in 20. avgustom) ...
----------
@el kondor: Zelo težko. Takrat je že napol jesen.

----------

Težko, a ni nemogoče. Vročinski val smo imeli namreč že tudi septembra, in to leta 2011.
snezenimozz
# 03.08.2017 ob 18:35
podnanos 40,5
rdečinavijač
# 03.08.2017 ob 10:15
Lastnikom Laškega in Uniona se smeje do ušes.
Erkil
# 03.08.2017 ob 07:13
Temperatura v LJ v zadnjih 24 urah:

http://i.imgur.com/B16RU
EQ.png
generusus
# 04.08.2017 ob 00:43
HOR

"Triglavski ledenik je (ponovno) nastal nekje v času med koncem 17 in začetku 18 stoletja v enem od bolj hladnih obdobij v času zadnje "male ledene dobe", ki se je začela ca v sredini 15 stoletja in je trajala ca do druge polovice oziroma konca 19 stoletja. Prej ledenika pod Triglavom ga zelo dolgo ni bilo, vsekakor ne v drugem tisočletju. Enako velja za ledenik pod Skuto...
Ciklično klimatsko dogajanje in vreme ter tako tozadevno nič bistveno različnega, novega ali nenavadnega z manj ali več CO2 ..."


Vem, dobro poznam zgodovino Triglavskega ledenika in vremenske razmere od zadnje poledenitve do danes. :-)
alcatraz
# 04.08.2017 ob 00:20
Slovensko primorje danes: temperature morja +29°C!

scavnica
Binder Dandet
# 03.08.2017 ob 19:45
Naslov članka ob 19:45

"V Podnanosu namerili 40,6 stopinj Celzija"
cartekmedo
# 03.08.2017 ob 19:42
Dejansko nekateri,ki tu tako obožujete vročino mislijo,da imajo vsi doma klimo.
Marko_Green
# 03.08.2017 ob 19:41
Nvm s čem to merijo temperaturo,sam sem nameril danes popoldan tam 47 stopinj (Center Ljubljana).
enajstica
# 03.08.2017 ob 14:29
Na Nanosu kurijo, zato je v Podnanosu 40...
Eska
# 03.08.2017 ob 09:07
Nad asfaltnim, betoniranim ali podobnim tlakom je temperatura višja, ker se tla segrevajo in segrevajo zrak nad sabo. Ko se zračni tok usmeri proti merilni napravi imamo zgrešena poročila.
pazi_mina
# 03.08.2017 ob 07:39
V butalah je bilo poleti toplo, pozimi pa mraz
alcatraz
# 04.08.2017 ob 00:19
V Podnanosu namerili 40,6 stopinj Celzija

presneta reč, pa ni rekorda....
doba
# 04.08.2017 ob 00:07
Slovensko primorje danes: temperature morja +29°C!
HOR
# 03.08.2017 ob 21:46
@generusus
# 03.08.2017 ob 12:16
# 03.08.2017 ob 16:39
"...O postopnem dvigovanju temperatur v zadnjih desetletjih najbolj zgovorno priča triglavski ledenik, ki je bil v začetku prejšnjega stoletja velik še prek 40 hektarjev, danes pa ga praktično ni več oziroma se je skrčil na kvečjemu en hektar.
Zanimivo je v teh dneh spremljati stanje Triglavskega ledenika, katerega posnetke lahko on-line vidite za vsako uro. V zadnjih dneh se je zaradi visokih temperatur letošnji sneg že stopil na njegovem spodnjem delu in pokazal se je ledeniški led. Če bo šlo tako naprej, bo ledenik popolnoma pobralo v naslednjih letih, led pa se bo morda obdržal le pod nanosi kamenja in manjših skal...."


Triglavski ledenik je (ponovno) nastal nekje v času med koncem 17 in začetku 18 stoletja v enem od bolj hladnih obdobij v času zadnje "male ledene dobe", ki se je začela ca v sredini 15 stoletja in je trajala ca do druge polovice oziroma konca 19 stoletja. Prej ledenika pod Triglavom ga zelo dolgo ni bilo, vsekakor ne v drugem tisočletju. Enako velja za ledenik pod Skuto...

Ciklično klimatsko dogajanje in vreme ter tako tozadevno nič bistveno različnega, novega ali nenavadnega z manj ali več CO2 ...
Kazalo