Obiskovalci predstav v cirkusu so navdušeni nad sožitjem med živalmi in človekom, a za tem stojijo leta trdega, krutega 'treninga'. Foto: Reuters
Obiskovalci predstav v cirkusu so navdušeni nad sožitjem med živalmi in človekom, a za tem stojijo leta trdega, krutega 'treninga'. Foto: Reuters

Pretresle so nas grozljive razmere, v katerih so se znašli sloni. V želji, da bi bili povsem pri miru, so bili priklenjeni na verige z manjšimi bodicami, zanikali so jim vsakršno možnost za normalno življenje, ki si ga zaslužijo. Reševanje slonov smo se lotili prednostno, saj so bili v strašni stiski.

Geeta Sešamani, soustanoviteljica Facebookove skupine Wildlife SOS
false
V Peti opozarjajo, da so sloni, ki nastopajo v cirkuških predstavah, podvrženi zelo krutemu ravnanju. Večji del življenja so priklenjeni na kratke verige, odvzete so jim priložnosti za interakcijo oziroma druženje, ves čas živijo v strahu pred nasiljem, velikokrat so tepeni, nimajo primerne veterinarske oskrbe, na potovanjih so tudi po 100 ur skupaj zaprti v prikolicah ali vagonih. Foto: Reuters


Borci za pravice živali so že dlje časa spremljali omenjeni cirkus, ki ljubitelje tovrstne zabave osrečuje vse od leta 1991. Dolgo časa so zbirali dokaze o slabem ravnanju z živalmi, ko je bilo teh dovolj, so s skupnimi močmi stopili v akcijo.
Pri reševanju je sodelovala organizacija aktivistov za pravice živali (Peta), aktivisti iz Facebookove skupine Wildlife SOS, indijsko društvo za zaščito živali in krajevna policija.

Reševanje slonov je imelo prednost
"Pretresle so nas grozljive razmere, v katerih so se znašli sloni. V želji, da bi bili povsem pri miru, so bili priklenjeni na verige z manjšimi bodicami, zanikali so jim vsakršno možnost za normalno življenje, ki si ga zaslužijo. Reševanje slonov smo se lotili prednostno, saj so bili v strašni stiski," je dejala Geeta Sešamani, soustanoviteljica Facebookove skupine Wildlife SOS, ki je reševanje živali fotodokumentirala na svoji strani. Sloni so bili ves čas priklenjeni na verige, te so napenjali, da so stali v določenem položaju. Dostopa do sveže vode niso imeli, čeprav je to obvezujoče po zakonu.
Ob veterinarskem pregledu zgroženi
Slone so pozneje pregledali veterinarski tehniki, nad njihovim stanjem so bili zgroženi. Najstarejša izmed četverice, 52-letna Goldie, je zaradi zanemarjanja in zlorabe izgubila vid na obeh očesih, noge ima v zelo slabem stanju. 35-letna Ruby ima noge prav tako v zelo slabem stanju, za nameček ji v ušesu zeva velika luknja, ki je - po mnenju veterinarjev - posledica kavlja, ki ga v cirkusih uporabljajo pri 'učenju' teh živali. 25-letna Sylvie ima bolezen nog in stopal ter neprestano išče mamo Goldie za tolažbo. Le pri 41-letni Pearl niso našli večjih zdravstvenih težav.
Zaposleni v cirkusu obkolili prikolice
V cirkusu kakršno koli mučenje živali ostro zanikajo. "Na nobenem sodišču nikoli nismo bili obsojeni in res ne razumemo, kako nas lahko nevladne organizacije obtožujejo mučenja živali! To je za nas zelo zelo žalosten dan. Zaseg živali so opravili nezakonito, pri vsem tem so ves čas zavajali policijo," je povedal njihov predstavnik za odnose z javnostjo Sudžit Dilip, potem ko so aktivisti živali odpeljali na varno. Dejanje sicer ni potekalo brezhibno, saj so vozila s prikolicami zaposleni v cirkusu obkolili in z glasnim dretjem ter prerivanjem poskusili preprečiti zaseg živali. S tem so le-te podvrgli še večjemu stresu. Še več, ena izmed slonic se je skoraj osvobodila svojih verig in povzročila stampedo.
V cirkusu so dejali, da imajo urejeno vso dokumentacijo za prirejanje predstav z živalmi, dodali so, da sta samo dve od štirih slonic nastopali v predstavah, drugi sta zaradi visoke starosti upokojeni. "Slonice morajo ostati in živeti v cirkusu, sicer bodo umrle. Zaseg je krut, vsi smo jokali za njimi," je še povedal Dilip.
Intenzivni treningi, stran od oči javnosti
Obiskovalci tovrstnih predstav v cirkusih so več ali manj navdušeni nad 'znanjem' živali in njihovo simbiozo s človekom. A za tem v večini cirkusov stoji vrsta krutih prijemov, ki jih skušajo javnosti prikriti. Slonje mladiče pri 21 mesecih odvzamejo materi. Ti morajo nato naslednjih šest mesecev stati tudi po 23 ur na dan, zaradi verig se ne morejo niti obrniti niti uleči. Že zelo hitro jih navadijo na strah pred posebno palico s kavljem, ki jih uporabljajo pri intenzivnih treningih. Ti potekajo popolnoma nenadzorovano in skrito očem javnosti. Po podatkih Pete, ki že vrsto let podrobno spremlja tovrstne dejavnosti, živali večkrat kličejo na pomoč, a jih nihče ne sliši oziroma upošteva.

Sloni večji del svojega življenja preživijo priklenjeni na kratkih verigah, na potovanjih so v majhnih prikolicah ali vagonih zaprti tudi po 100 ur skupaj. Kakršno koli površinsko rano, ki je posledica krutega ravnanja, v cirkusu zakrpajo s posebnim prahom, da ob morebitnem pregledu ni vidna inšpektorjem.
Gibanje za konec tovrstnih praks
Po svetu obstaja nemalo različnih aktivističnih gibanj in organizacij, ki se bojujejo zoper trpinčenje živali za predstave v cirkusih. V Združenih državah Amerike so številni protesti in pozivi že obrodili nekaj sadov. Iz slovitega cirkusa Ringling Bros, ki je bil ustanovljen že leta 1884, so pod vse večjim pritiskom javnosti sporočili, da bodo do leta 2018 iz svojih predstav izločili vse nastope slonov. Toda boj na tej točki še ni zaključen, obljubljajo borci za pravice živali. Cirkuškega življenja želijo odrešiti še vseh psov, mačk, konjev, goveda, levov, tigrov, leopardov, opic, medvedov, morskih levov in drugih živali.

Pretresle so nas grozljive razmere, v katerih so se znašli sloni. V želji, da bi bili povsem pri miru, so bili priklenjeni na verige z manjšimi bodicami, zanikali so jim vsakršno možnost za normalno življenje, ki si ga zaslužijo. Reševanje slonov smo se lotili prednostno, saj so bili v strašni stiski.

Geeta Sešamani, soustanoviteljica Facebookove skupine Wildlife SOS