Krka se je po zadnjem obilnejšem deževju ponoči razlila po severnem in najbolj izpostavljenem delu kostanjeviškega otoka. Foto: Goran Rovan
Krka se je po zadnjem obilnejšem deževju ponoči razlila po severnem in najbolj izpostavljenem delu kostanjeviškega otoka. Foto: Goran Rovan
false
Reka Krka po podatkih agencije za okolje v spodnjem toku poplavlja v širšem obsegu, naraščanje se počasi umirja. V spodnjem toku še počasi narašča reka Sotla, poplavljene površine na tem območju se bodo še nekoliko povečale. Razlivajo se tudi reke Kolpa, Dravinja in Lahinja, ki pa že počasi upadajo. Foto: Arso
V Kostanjevici tokrat brez večje škode

Najhuje je bilo v občinah Krško, Šentjernej, Črnomelj, Škocjan, Laško, Kozje in Slovenska Bistrica, so sporočili z uprave za zaščito in reševanje. Gasilci so ves dan in ponoči črpali vodo iz poplavljenih objektov, postavljali protipoplavne vreče in čistili odtoke.

Reka Krka je v Podbočju začela upadati, pa je popoldne sporočila agencija za okolje (Arso). Ob 17. uri je bil pretok 374 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku Krka sicer še vedno poplavlja v širšem obsegu, poplavljene površine pa se bodo ohranjale tudi v soboto. V nedeljo se bo obseg poplavljenih površin začel zmanjševati, poplavljena bodo območja pogostih poplav.

Krka se je po zadnjem obilnejšem deževju ponoči razlila po severnem in najbolj izpostavljenem delu kostanjeviškega otoka. Delno je poplavila dve ulici in dosegla pragove nekaterih hiš, vendar v njihovo notranjost ni prodrla. Kostanjeviški otok so za promet zaprli.

Čeprav so padavine čez noč oslabele, pa nekatere reke še naraščajo, tako da nevarnost poplav še ni minila. Danes lahko v večjem delu države, predvsem na zahodu, ob močnejših krajevnih padavinah ponovno hitro narastejo manjši vodotoki.

V spodnjem toku še počasi narašča reka Sotla, poplavljene površine na tem območju se bodo še nekoliko povečale. Razlivajo se tudi reke Kolpa, Dravinja in Lahinja, ki pa že počasi upadajo.

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju v manjšem obsegu. Kraška polja na Notranjskem in Dolenjskem bodo v prihodnjih dneh ojezerjena, na ravninskih predelih Pomurja in Podravja lahko zastaja voda.

Piranu grozi visoka plima
Regijski center za obveščanje Koper pa je zaradi visokega plimovanja morja danes ob 10.00 sprožil sireno javnega alarmiranja - opozorilo za nevarnost v Piranu.


V priloženih fotografijah si lahko ogledate nekaj današnjih utrinkov iz Kostanjevice na Krki. Avtor fotografij je Goran Rovan.

V Kostanjevici tokrat brez večje škode