Doktorica fizike Barbara Horvat si življenja brez živali ne zna predstavljati. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Doktorica fizike Barbara Horvat si življenja brez živali ne zna predstavljati. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Živalski blues: Življenje s krdelom živali

Ob obisku smo našteli 21 živali in nešteto čebel. Vse živali so dobro socializirane. Pri vzgoji psa vedno začne s poslušnostjo, saj brez poslušnega psa ni pravega življenja.

Čeprav sama ni dober tekač oz. športnik, se psom vseeno prilagaja in z njimi trenira različne športne discipline, prilagojene posameznemu psu. Pse uri v delu z nosom, uči jih iskanja tartufov, trenira rally obedience in druge discipline. Sama se pripravlja za skorajšnji sodniški izpit iz obediencea.

Skrbijo za veliko število živali
V Sloveniji je imela prvo leglo kodrastih prinašalcev. Gre za največjo in najstarejšo pasmo med prinašalskimi brez podlanke. Barbara skrbi za pet velikih psov: eno mešanko, tri kodraste prinašalce in eno prinašalko Chesapeake Bay. Njena mama ima majhne pse: eno mešanko in sedem novoškotskih prinašalcev; to so najmanjši prinašalci in izvirajo iz Kanade. Oče ima največ veselja s čebelami, ki domujejo v lepo okrašenih panjih.

Pujsa, ki misli, da je pes
Družina je vpeta v živalski svet, a najde čas še za mala kmetijska dela. Zgodaj spomladi, takoj ko sneg skopni, morajo začeti delati v nasadih, pleti, postavljati obroče, pripravljati folije za zaščito sadik pred dežjem ali točo, za dober pridelek malin, jagod … Najbolj pa jih zabava pujsa Buda, ki je tudi najinteligentnejša v krdelu živali. "Mislim, da pujsa Buda zase misli, da je pes. Pujs je bila samo tiste prve tri tedne, ko je bila pri mami. Od takrat ni srečala nobenega pujsa več. Počela je veliko stvari tako kot psi, tudi na drevo je poskušala skakati, ko je priletel kak ptič. Že po dveh dneh je odnehala, ker je videla, da nima smisla. Je brihtnejša od psov, bolj preračunljiva in bistveno bolj lena," je še povedala Horvatova.

Vabljeni k poslušanju oddaje Živalski blues. Oddaja je na sporedu vsako sredo ob 10.30 na Radiu Koper.

Živalski blues: Življenje s krdelom živali