Kandidati bodo morali na letošnjih soočenjih vnesti več življenja v debato. Foto: BoBo
Kandidati bodo morali na letošnjih soočenjih vnesti več življenja v debato. Foto: BoBo
Soočenje
Gobčeva med posameznimi vrstami soočenj posebne razlike ne vidi. Foto: MMC RTV SLO
Milan Zver Danilo Türk in Borut PahorMilan Zver Danilo Türk in Borut Pahor
Trojica bo svojo priljubljenost gradila predvsem prek medijev. Foto: BoBo

Prvo današnje soočenje bodo predsedniški kandidati opravili ob 17. uri na 1. programu Radia Slovenija, sledilo pa bo še soočenje ob 20. uri na TVS 1. Ker se letošnje predsedniške volitve vseeno razlikujejo od preteklih, smo voditelja in voditeljici malce "potipali", kakšne so njihove anekdote in izkušnje s slovenskimi politiki ter kako vidijo potek letošnje kampanje.

Soočenja treh predsedniških kandidatov lahko spremljate danes ob:
- 17. uri na Radiu Slovenija 1,
- 20. uri na TV Slovenija 1.
Vse oddaje pa lahko v živo spremljate tudi na www.rtvslo.si.

"Prva soočenja sva delala za volitve leta 1997, ko je bilo kar precej kandidatov. Delali smo posamezne predstavitvene oddaje in soočenja. Zdaj so predstavitvene oddaje narejene. Vsak bo dobil svojo predstavitveno oddajo, imamo pa tudi dve klasični soočenji. Soočenja so bila, recimo, takrat minutirana in so se kandidati tisti minuti izognili tako, da naju preprosto niso gledali in so odžebrali svoje. Ne glede na to, ali smo mahali ali se je v studiu prižgala lučka, so povedali svoje," pove Tomaž.
"In tudi na vprašanja niso odgovarjali (smeh)," ga dopolni Jolanda. Kakšnega posebnega izzivanja ni bilo, se strinja njen kolega in doda, da so kandidati pač prišli z misijo povedati svoje. Vendar oba letos pričakujeta spremembe. Kje?
Več osebnega "pridiha"?
"Predsedniške volitve se bistveno razlikujejo od parlamentarnih in so kulturnejše," pojasni Jolanda, "ti kandidati se niti približno ne napadajo toliko kot na parlamentarnih volitvah. Tudi na osebni ravni. Po moje pa bo letos čisto drugače, saj bo tako malo kandidatov, da drugače, kot da se spustijo na osebno raven, ne bo šlo."
To bo po Tomaževem mnenju tudi od njiju zahtevalo dejavnejše sodelovanje, saj bosta tokrat delala pogovorno oddajo in kandidate poskušala izzvati na več ravneh. Hkrati pa upa, da bodo tudi kandidati pokazali določene nianse v svojih stališčih in poskušali doseči tisto neopredeljeno polovico volivcev. "Če bodo prodajali to, kar so povedali do zdaj, potem bo dolgočasno," ga dopolni Lebarjeva.
Hkrati pa dodaja, da bodo kandidati morali biti konkretnejši, saj bo letos največji poudarek prav na medijskih soočenjih. Kriza je namreč oklestila sredstva za druge kanale. "Zato predvidevam, da so pripravljeni. Kdo izmed njih ima verjetno pripravljeno kakšno presenečenje za drugega," pravi.
O zgodovinskosti letošnjih volitev oba voditelja dvomita, toda, dodajata v isti sapi, bodo zagotovo kazalnik, koliko apatije je še v volilnem telesu.
Velikih razlik ni, a manjše obstajajo
Tudi voditeljica Tanja Gobec je v volilno dogajanje vpeta že 12 let. "Sicer ne vidim velike razlike med soočenji pred predsedniškimi, parlamentarnimi in županskimi volitvami ali referendumom. Seveda pa je priprava na soočenje drugačna. Razlika je, denimo, ali imaš na soočenju 21 govorcev o nekem zakonu, pa od tega le malokdo v srčiko pozna vsebino, in med predsedniškimi volitvami z razmeroma enakovrednimi kandidati. V vseh primerih pa moraš na nacionalni televiziji paziti na uravnoteženo minutažo."

Toda predsedniške volitve so, izpostavlja, glede "norih" dogodivščinah vendarle skope. "Se je zgodilo, da je kandidat povedal svoje in vztrajal, da so mu ostale še štiri sekunde. Me je imelo, da bi mu jih dala za domov. Ali pa pogosto ugovarjanje, če voditelj kandidata spomni na neko dejstvo," se spominja.
Bodo ostali mlačni?
Tako kot njena radijska kolega tudi ona ne pričakuje padca ravni kulturnosti pogovorov, saj gre za zmerne kandidate. "A če bodo želeli pridobiti volivce, bodo morali poudariti nekaj več razlik med sabo. Sicer bodo pustili vtis, da je povsem vseeno, kdo izmed njih zmaga," poudarja. Tudi ona zaznava, da se večje "bitke" dogajajo med podporniki kandidatov.
Kaj pa "prelomnost" letošnjih volitev? "Letošnje predsedniške volitve se mi zdijo pomembne, nikakor pa ne usodne. Šlo bo nedvomno za dvoboj na levici, tudi za tekmo, ali bo imela predsednika države levica ali desnica, potem ko imamo desnosredinsko vlado. Iz dejstva, kdo vse je napovedoval kandidaturo za predsednika države, pa je mogoče izluščiti odgovor, kako resno se danes jemljejo politika in volitve. Glede na videno v 20 letih, upravičeno."