V drugem krogu bomo gledali soočenja le dveh kandidatov in sicer aktualnega predsednika Danila Türka in zmagovalca prvega kroga volitev Boruta Pahorja. Prvo bo že nocoj ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija. Vodila ga bo Lidija Hren. Foto: MMC RTV SLO
V drugem krogu bomo gledali soočenja le dveh kandidatov in sicer aktualnega predsednika Danila Türka in zmagovalca prvega kroga volitev Boruta Pahorja. Prvo bo že nocoj ob 20. uri na prvem programu TV Slovenija. Vodila ga bo Lidija Hren. Foto: MMC RTV SLO

drugega kroga predsedniških volitev med Danilom Türkom in Borutom Pahorjem bo nocoj ob 20. uri na Prvem programu TV Slovenija z voditeljico Lidijo Hren.

Zdajšnji predsednik Danilo Türk in zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev Borut Pahor bosta poudarila razlike v razumevanju predsedniške vloge in slovenske stvarnosti. V sklepnem soočenju v petek, 30. novembra, ob 21. uri na 1. programu bosta imela predsedniška kandidata še zadnjič pred volilnim molkom priložnost, da soočita stališča do ključnih vprašanj prihodnosti države, poudarita razlike v dejanjih in vizijah ter povesta, kakšna bo Slovenija čez pet let. Soočenje bo vodil Slavko Bobovnik, so sporočili iz službe za odnose z jvanostmi RTVS.

Na dan volilnega molka, v soboto, 1. decembra, bo voditeljica Jasmina Jamnik spomnila na zanimivosti v slovenski in evropski volilni zgodovini ter opozorila na posebnosti tokratnega glasovanja; oddaja bo na sporedu ob 19.25 na 1. programu.

Namig: med nocojšnjim soočenjem nam lahko pomagate tudi vi:
#rtvolitve2012
#soocenje

Preverjanje utripa na volilni dan
V nedeljo, 2. decembra, ob 18.45 bo ekipa Dnevnika pred zaprtjem volišč ob 19. uri preverila utrip v volilnih štabih in po Sloveniji, nato pa v osrednji dnevnoinformativni oddaji Televizije Slovenija spremljala prve podatke o preštevih volilnih glasov in zbrala prve odzive. Skozi volilni večer od 19.40 dalje bo gledalce do razglasitve zmagovalca popeljala gostiteljica volilnega studia Lidija Hren. Novinarske ekipe bodo zbirale odzive in komentarje, Dejan Ladika pa bo v virtualnem kotičku pojasnjeval izide, ki jih bosta analizirala gosta Miha Kovač in Tone Jerovšek.

Soočenja tudi na Radio Slovenija
Na 1. programu bodo v torek, 27. novembra, v oddaji Studio ob 17-ih primerjali podobnosti in razlike v stališčih obeh kandidatov do aktualnih vprašanj in njuni videnji vloge predsednika države. V četrtek, 29. novembra, pa bo, prav tako v okviru oddaje Studio ob 17-ih, zadnje soočenje predsedniških kandidatov. Predstavitev predsedniških kandidatov bo vodila Nika Benedik, sklepno soočenje pa novinarski par Jolanda Lebar in Tomaž Celestina.

V Radijskem dnevniku ob 19. uri bodo v nedeljo, 2. decembra, poročali o volilnem dogajanju in nadaljevali povolilno oddajo vse do 21. ure. V oddajo se bodo iz volilnih štabov in sedeža državne volilne komisije oglašali novinarji reporterji, v radijskem studiu pa bodo politični analitiki komentirali volilne izide. Oddajo bo povezovala Jolanda Lebar.

Vroči mikrofoni
Dan po volitvah, v ponedeljek, 3. decembra, bodo v Studiu ob 17-ih komentirali volilni izid in objavili pogovor z novim predsednikom. Avtor oddaje bo Tomaž Celestina. Na 2. programu, Valu 202, bodo drugemu krogu predsedniških volitev namenili čas v oddaji Vroči mikrofon, in sicer 27. in 29. novembra ob 12. uri.

Drugi krog tudi na MMC-ju
MMC nadaljuje spremljanje predsedniške kampanje na spletnem mestu www.rtvslo.si/predsednik2012. V prvem krogu smo v spletni klepetalnici gostili predstavnike vseh treh volilnih štabov in kandidata v prvem krogu Milana Zvera. Tokrat v klepetalnici pričakujemo glavna akterja drugega kroga - Boruta Pahorja in Danila Türka.

Na spletnem mestu www.rtvslo.si/predsednik2012 so na voljo različne rubrike z dodatnimi vsebinami: profila obeh kandidatov, zgodovina volilnih odločitev, intervjuji, kolumne, spletni klepeti, interaktivni studijski prenosi, posnetki tematskih oddaj in soočenj, pa tudi volilni strojček, ki omogoča uporabnikom oblikovanje predsedniškega kandidata po meri.

Nova aplikacija za splet v živo
MMC se lahko pohvali z novo aplikacijo, ki jo bomo znova uporabili 2. decembra. Aplikacija za neposredno spremljanje dogodkov omogoča, da o odmevnejših in trajnejših dogodkih poročamo še hitreje, predvsem pa širše. Uporabnikom omogoča, da vsebino dejavno soustvarjajo. S pomočjo aplikacije in sodelovanja uporabnikov tako lahko v MMC-ju sledijo toku dogodkov na različnih platformah in jih tudi objavljajo.