Kot kaže, se bo v predsedniški tekmi pomerilo šest kandidatov. Foto: RTV SLO
Kot kaže, se bo v predsedniški tekmi pomerilo šest kandidatov. Foto: RTV SLO
Kandidature možne le še danes

Rok se bo iztekel ob polnoči, do statusa uradne kandidature pa lahko pridejo na tri načine, in sicer z zbranimi 5.000 podpisi volivcev, z zbranimi 3.000 podpisi volivcev in s podporo stranke ali pa s podpisi treh poslancev. Vse kaže, da bo kandidatov šest: Mitja Gaspari, Zmago Jelinčič, Darko Krajnc, Elena Pečarič, Lojze Peterle in Danilo Türk. Uradnemu delu kampanje pa bi se lahko pridružila tudi Monika Piberl ali Marko Kožar. Piberlova trdi, da je zbrala potrebno število podpisov, da pa se o vložitvi kandidature še odloča, Kožar pa, da se dogovarja za podporo treh poslancev.

S podporo 5.000 volivcev trije kandidati
Sprva je tekmo za predsedniško mesto napovedalo 14 kandidatov. Do danes so boj za najvišje mesto odpovedali trije kandidati.

Za kandidiranje s podpisi 5.000 volivcev so se odločili Mitja Gaspari, Lojze Peterle in Danilo Türk. Gasparija pri kandidaturi sicer podpira LDS, Peterleta NSi, SDS in SLS, Türka pa SD, Zares, DeSUS in Aktivna Slovenija. Zmago Jelinčič je kandidaturo vložil na podlagi podpisov poslancev SNS-a.

Darko Kranjc, predsednik Stranke mladih Slovenije se je odločil za kandidaturo s podporo stranke, zato je moral zbrati 3.000 podpisov volivcev. Kandidaturo je že vložil, a je republiška volilna komisija za zdaj še ni potrdila.

Podpise je zbirala tudi Elena Pečarič, a so pozneje njeno kandidaturo podprli trije poslanci - Roberto Battelli, Majda Širca in Slavko Gaber.

Ko bodo vse kandidature potrjene, bo republiška volilna komisija najpozneje do 6. oktobra oblikovala seznam in ga objavila. Zatem bo opravila še žrebanje vrstnega reda kadnidatov na glasovnicah. Kandidati od predsedniške tekme lahko odstopijo do 1. oktobra.

Kandidature možne le še danes