Jelinčič je četrti uradni kandidat na predsedniških volitvah. Foto: RTV SLO
Jelinčič je četrti uradni kandidat na predsedniških volitvah. Foto: RTV SLO
Jelinčič spet za predsednika države

Jelinčič je ob napovedi kandidature povedal, da ga ne zanimajo "problemi Konga, Brazilije, Pacifika in Karibov", ampak predvsem uveljavitev Slovenije kot urejene države. "Moja domovina je Slovenija. Zavezan sem slovenskim državljanom in državljankam, njihovim potrebam, željam, težavam in vsemu tistemu, kar jih teži," je dejal.

Poudaril je tudi večjo ljubezen do Slovenije kot do EU-ja ali kakršne koli druge nadnacionalne zveze nad Slovenijo. Po njegovih besedah so ostali predsedniški kandidati pripravljeni slovenske probleme in interese odriniti na stran zaradi višjih interesov znotraj EU-ja in zveze Nato. Državljani naj bi se jeseni odločali prav o tem, ali želijo imeti slovenskega predsednika ali izpostavo evropskega parlamenta v Sloveniji, je prepričan Jelinčič.

Prvak nacionalne stranke meni, da bi morala biti Slovenija ponosna na svojo zgodovino in pozicijo, ter se zavedati, da ima sosede, ki niso "nevem kakšni prijatelji".

Simbolična predstavitev kandidature na 25. maj
Predstavitev kandidature na 25. maj naj bi bila simbolična. Tako kot je Tito držal v šahu celotni balkanski kotel, tako kot je branil meje Jugoslavije, tako moram tudi sam braniti meje Slovenije in se zavzemati za integracijo lastne domovine, zatrjuje Jelinčič.

SNS si je že "privoščil" protikandidate
Jelinčič se je obregnil ob zdajšnjega predsednika Janeza Drnovška, ki se je "zanimal samo za mednarodne humanitarne zadeve, nismo pa zasledili niti enega primera, da bi se zapeljal h kakšni stari mamki in ji pomagal".

Po besedah Sašota Pečeta pa je Jelinčič "popolnoma drug breg od gospoda Pahorja, ki se, razen tega da se slika, ne zna niti odločiti, ali bo šel na predsedniške volitve ali ne".

V bitko za predsednika že drugič
Jelinčič je kandidiral že leta 2002, ko je bil z 8,51 odstotki tretjeuvrščeni v prvem krogu. Tedaj je skupno prejel 97.103 glasove.

Za zdaj je znano, da bodo poleg Jelinčiča na volitvah kandidirali še evropski poslanec Lojze Peterle, predsednica lokalne stranke Glas žensk Slovenije Monika Piberl iz Maribora in presednik zunajparlamentarne Stranke mladih Slovenije Darko Krajnc.

Jelinčič spet za predsednika države