Kandidati so se tako razgovorili, da jim je zmanjkalo časa za obsežnejšo razpravo o človekovih pravicah. Foto: RTV SLO
Kandidati so se tako razgovorili, da jim je zmanjkalo časa za obsežnejšo razpravo o človekovih pravicah. Foto: RTV SLO
Lojze Ude in Mitja Gaspari
Razgovor je vodil dr. Lojze Ude (na sliki levo). Foto: RTV SLO

Manj ko bomo govorili o človekovih pravicah in bolj ko jih bomo izvajali, bolje bo.

Mitja Gaspari

Predsednik je tisti, ki daje ton in od katerega ljudje pričakujejo več kot od ustave, in sicer, da bo zastavil besedo zanje.

Lojze Peterle
Izjava Darka Kranjca
Predsedniški kandidati o ekonomiji in sociali

Na pogovoru, poimenovanem "Pogledi predsedniških kandidatov na prihodnost Slovenije", so kandidati namreč govorili tudi o vlogi predsednika republike pri nas. Mitja Gaspari je zatrdil, da funkcija predsednika ni tako nepomembna, kot nekateri dandanes trdijo, s čimer je soglašal tudi Lojze Peterle. Ta je pojasnil, da je predsednik tisti, ki daje ton in od katerega ljudje pričakujejo več kot od ustave, in sicer, da bo zastavil besedo zanje. Danilo Türk pa je dejal, da se zavzema za funkcijo politično aktivnega predsednika, ki deluje povezovalno, ne pa tudi agresivno.

Ima aktiven predsednik težave?
Moderator pogovora, Lojze Ude, je menil, da ima aktiven oz. govoreči predsednik lahko težave z izvršilno oblastjo, kar je na primer nekdanji veleposlanik pri OZN-u, Türk, zavrnil, saj naj bi lahko predsednik diskretno nastopal v odnosu do dugih oblasti. Peterle je ob tem dejal, da je lahko predsednik aktiven na več načinov, na primer tako, da v DZ na svojo pobudo posreduje različna vprašanja.

Kandidati so govorili tudi o mednarodni vlogi Slovenije. Da se Slovenija spopada s pomanjkljivostmi, ko gre za identiteto, je prepričan nekdanji finančni minister in guverner BS-a Gaspari. To se po njegovem kaže v odnosih s Hrvaško, ko identiteta zaostaja za tistim, kar si želimo, ter neizkoriščanju priložnosti znotraj Evropske unije. Tu naj Slovenci ne bi izkoristili ponujenih priložnosti, kakršna je bila na primer Kosovo, kjer bi naša država lahko pomagala s svojimi izkušnjami, a se je "utopila v evropskem stališču". Türk je opozoril na "šlampast odnos" do narodnih simbolov, kot je izobešanje zastav, ki pri nas ni ravno pogosto, evroposlanec Peterle pa je poudaril, da moramo Slovenci pregnati majhnost iz glav, saj so majhni narodi lahko tudi veliki.

Kososvo najbolj pereče vprašanje EU-ja
Veliko je bilo govora tudi o zunanji politiki. Vsi trije kandidati so se strinjali, da je Kosovo za Evropo zelo pomembno vprašanje. Türk je razočaran, ker Slovenija nima izvirnega pogleda na reševanje tega problema in ni dala še nobenega prispevka k njegovi rešitvi. Peterle trdi, da je Kosovo iz dneva v dan večja odgovornost Evropske zveze in da Slovenija deli to odgovornost, Gaspari pa, da situacija ni preprosta, ker nagibanje na katero koli stran vodi v konflikt.

Seveda beseda ni mogla mimo odnosov s Hrvaško. Türk je vesel napredka, ki naj bi se kazal v novem načinu reševanja težav med državama, Gaspari pa se z nekdanjim veleposlanikom ni strinjal, saj ne vidi nikakršnega napredka. Na to naj bi kazalo že to, da je bilo najprej slišati, da bosta državi spor glede meje reševali s pomočjo tretjega, in sicer Meddržavnega sodišča v Haagu, pozneje pa je bilo to preklicano. S Türkom pa se je strinjal Peterle, ki je vesel izboljšane hrvaške retorike, obžaluje pa, da pot reševanja v preteklosti ni bila prava, zato smo zdaj bolj v "travmi kot v pragmatičnem procesu".

Krajnc se je zavzel za mlade
Darko Krajnc, ki na razgovor sicer ni bil vabljen, a se je srečanja udeležil kot gledalec, je povedal, da se je v razpravi premalo omenjalo mlade, ki so po njegovih besedah zelo pomembni za prihodnost Slovenije, a imajo v naši državi premalo teže. Mladi lahko sami govorijo o svojih težavah, je prepričan predsednik Stranke mladih Slovenije, in prav to bi delno razrešilo medgeneracijski konflikt, o katerem je prav tako tekla beseda. Pogrešal je tudi razpravo o odnosu do okolja, pri katerem naj bi predsednik odigral veliko vlogo, ter odejstvu, da ima dve tretjini Slovencev podpovprečno plačo.

Del pogovora o socialnih in gospodarskih razmerah na Slovenskem si lahko pogledate v MMC-jevem posnetku.

M. N.

Manj ko bomo govorili o človekovih pravicah in bolj ko jih bomo izvajali, bolje bo.

Mitja Gaspari

Predsednik je tisti, ki daje ton in od katerega ljudje pričakujejo več kot od ustave, in sicer, da bo zastavil besedo zanje.

Lojze Peterle
Izjava Darka Kranjca
Predsedniški kandidati o ekonomiji in sociali