Darko Krajnc je z odločitvijo komisije postal uradni kandidat. Foto: RTV SLO
Darko Krajnc je z odločitvijo komisije postal uradni kandidat. Foto: RTV SLO
Krajnc 6. uradni kandidat

Zadnja je v sredo tik pred iztekom roka za vložitev vlog kandidaturo za predsednico države vložila tudi Monika Piberl, ki mora svojo vlogo še dopolniti. Rok za vložitev kandidatur se je iztekel opolnoči, Piberlova pa je svojo kandidaturo s 3.000 podpisi vložila le dobro uro pred iztekom roka.

Monika Piberl je stara 57 let in je predsednica zunajparlamentarne stranke Glas žensk, volivcem pa se predstavlja kot »strankarska kandidatka, ki ni politično obremenjena«. Piberlova, Mariborčanka, je večino časa delala v gospodarstvu, in to v trženju ter kot komercialistka, zdaj pa je upokojena.

Za zdaj šest uradnih kandidatov
Predsedniških kandidatov je zdaj uradno 6 - poleg Krajnca še Lojze Peterle, Danilo Türk, Mitja Gaspari, Zmago Jelinčič in Elana Pečarič. V tekmo se je prvotno podalo 14 kandidatov.

Ko bodo vse kandidature uradno potrjene, bo DVK predvidoma v torek z žrebom določil vrstni red na seznamu potrjenih kandidatur, ki bo enak tistemu na glasovnici.

Obeta se drugi krog volitev
Četrte volitve predsednika države bodo 21. oktobra. Če takrat nobeden izmed kandidatov ne bo prejel večine glasov, bo 11. novembra sledil drugi krog, v katerem se bosta pomerila kandidata, ki bosta v prvem volilnem krogu prejela največ glasov. Javnomnenjske raziskave trenutno kažejo na drugi krog, v katerem bosta, kot kažejo rezultati raziskav, favorita volitev Lojzeta Peterleta najverjetneje izzivala Danilo Türk ali Mitja Gaspari.

Krajnc 6. uradni kandidat