V dveh letih je evidenca volilcev, ki bivajo v tujini, z 11.300 narasla na več kot 73.000 oseb. Foto: RTV SLO
V dveh letih je evidenca volilcev, ki bivajo v tujini, z 11.300 narasla na več kot 73.000 oseb. Foto: RTV SLO
V državni volilni komisiji so prepričani, da nepravilnosti ne bo, LDS pa opozarja, da obstaja možnost, da volitve ne bodo korektno izpeljane. Foto: RTV SLO

Državna volilna komisija bo pošto pošiljala glede na obstoječo evidenco volivcev, ki stalno bivajo v tujini. Odločitev DVK-ja je kritiziral vodja poslanske skupine LDS-a Jožef Školč, ki opozarja, da bi takšna odločitev lahko povzročila dvojno glasovanje, saj bi volivec lahko glasoval po pošti in nato še enkrat na katerem od diplomatskih konzularnih predstavništev. Za glasovanje po pošti je sicer zaprosilo okrog 5.000 volilcev

DVK: Nepravilnosti ne bo
DVK poudarja, da nepravilnosti ne bo, saj bodo v postopku ugotavljanja izida preverjali, ali je kdo glasoval dvakrat, volilni odbori pa so že prejeli navodila, da ne dovolijo glasovanja osebam, ki so se prijavile za glasovanje po pošti.

Nenaden porast volilcev iz tujine
LDS še opozarja, da naj bi bilo v volilni imenik vpisanih kar 22.000 volivcev, za katere ni jasno, kje bivajo, zato se v stranki sprašujejo, komu bodo poslali volilno gradivo. Nenavadno se jim zdi tudi povišanje števila volivcev, ki bivajo v tujini, saj jih je bilo pred dvema letoma le 11.300, sedaj pa je njihovo število naraslo na več kot 73.000.

"Vsak glas je lahko odločilen," opozarja Školč, zaradi nenadnega povečanja števila volilcev pa se postavlja dvom, ali bodo volitve korektno izpeljane.

Državna volilna komisija je sporočila, da je njihova odločitev o pošiljanju volilnega materiala v skladu z 82. členom zakona o volitvah v državni zbor. Vendar pa ni usklajena z zakonom o evidenci volilne pravice, ki med drugim določa, da se volilna karta izda tistemu volilcu, ki na dan glasovanja biva v tujini.