Volilna kampanja se bo letos uradno začela 21. septembra. Foto: RTV  SLO
Volilna kampanja se bo letos uradno začela 21. septembra. Foto: RTV SLO

Državna volilna komisija je določila obliko in vsebino uradne prazne glasovnice.
Tajnik državne volilne komisije Marko Golobič je dejal, da bo nova glasovnica, na katero bo lahko volivec vpisal ime kandidata in jo poslal volilnemu organu, zlasti uporabna za približno 50 tisoč izseljencev - slovenskih državljanov, (začasno) živečih v tujini.

Poleg volišč po Sloveniji bodo na dan volitev odprta tudi diplomatsko-konzularna predstavništva Slovenije v tujini, kjer bo prav tako mogoče glasovati. Predčasno glasovanje bo potekalo 16., 17. in 18. oktobra. Zagotoviti bo treba še volišča, dostopna invalidom - okrajne volilne komisije so dolžne določiti najmanj eno takšno volišče.

Med novostmi letošnjih volitev je tudi ta, je pojasnil Golobič, da bodo lahko volilci za svoje kandidate glasovali kjer koli po Sloveniji - ne glede na kraj stalnega prebivališča.

Stroški, ki jih bo imela tokratna državna volivna komisija za jesenske predsedniške volitve, bodo po Golobičevih predvidevanjih znašali dva evra na volilca oz. skupno 3,5 milijona evrov. Povezani so z opremo več kot 3400 volišč, plačilom dnevnic za 20 tisoč članov volilnih odborov in komisij, tiskom glasovnic in obvestil volivcem. Morebitni drugi krog bo volitve podražil še za 2,5 milijona evrov.