NSi bo Peterletovemu volilnemu štabu pri naskoku na predsedniški položaj nudil strankino infrastrukturo. Foto: NSi
NSi bo Peterletovemu volilnemu štabu pri naskoku na predsedniški položaj nudil strankino infrastrukturo. Foto: NSi
Alojz Peterle
O Peterletovi protikandidaturi za zdaj razmišlja tudi predsednik SD-ja in njegov poslanski kolega v evropskem parlamentu Borut Pahor. Foto: Evropski parlament

V NSi-ju podporo utemeljujejo s prepričanjem, da je pravi človek za ta čas, izkušen politik z izoblikovano podobo doma in na tujem, ki je sodeloval pri pisanju Evropske ustave, dejaven je v Evropskem parlamentu in je podpredsednik Evropske ljudske stranke.

"Svetnike sem seznanil z odločitvijo, da kandidiram z listo državljanov, saj pri nas predsednika volimo neposredno. Seveda pa bom vesel podpore vseh političnih strank, posebej pa sem vesel, da me je stranka, ki ji pripadam, javno podprla kot prva," je po koncu seje povedal Peterle.

Premier prve slovenske vlade pričakuje tudi podporo SDS-a in SLS-a, ki naj bi svoje stališče predstavil kmalu, iz izjav njegovih vodij pa je razbrati, da so Peterletu naklonjeni.

Regionalizacija in večanje prisotnosti NSi-ja
Tretja točka dnevnega reda je bila regionalizacija države. Glede stališča NSi-ja o razdelitvi Slovenije na pokrajine Bajuk meni, da je ključno vprašanje projekta uvedba dejanske decentralizacije, ki po nejegovem mnenju ne sme prinesti novih birokratskih ovir ali stroškov.

Kritični glasovi v vrstah Nove Slovenije pa od zadnjega kongresa niso popolnoma potihnili. Franc Volk, edini Bajukov protikandidat za mesto predsednika stranke ostaja glasen, vendar pa o tem, da bi v prihodnosti Bajuka zamenjal, ne razmišlja, saj je do naslednjega kongresa še celi 2 leti.

NSi je načel tudi razpravo o večanju prisotnosti na političnem prizorišču.