Kandidata, ki sta se tudi uradno uvrstila v drugi krog, ne verjameta popolnoma v javnomnenjske raziskave. Foto: RTV SLO
Kandidata, ki sta se tudi uradno uvrstila v drugi krog, ne verjameta popolnoma v javnomnenjske raziskave. Foto: RTV SLO
Mitja Gaspari
LDS je zadovoljen z rezultatom, ki ga je v prvem krogu predsedniških volitev dosegel Gaspari. Foto: RTV SLO

Ne Lojzeta Peterleta ne Danila Türka uradni izidi prvega kroga predsedniških volitev niso presenetili.
Peterle je prepričan, da sta ga do zmage pripeljala zmerna govorica ter volja po združevanju ustvarjalnih sil v Sloveniji. Takšno strategijo namerava voditi tudi v prihodnje. Zatrdil je, da bo še naprej odprt v prihodnost, kar je po njegovem mnenju ključnega pomena.

Evroposlanec je prepričan, da ima dober izhodiščni izid za drugi krog, v katerem bo, kot je napovedal, dosledno zavračal poskuse polarizacije na starih temah iz prejšnjega stoletja. Prav zato računa na vse volivce, ki se zavedajo, da "nas polarizacija ne more pripraviti na prave odgovore na izzive, ki so pred nami". Glede raziskav javnega mnenja, ki mu napovedujejo poraz, je dejal, da ankete bolj usmerjajo javno mnenje, kot pa gaodražajo. Prepričan je, da se mu nasmiha zmaga.

Türk: Ne počutim se zmagovalca
Türk pa pravi, da je izid prvega kroga tudi zaveza za drugi krog, v katerem "mora biti kampanja čim bolj vsebinska". Zanima ga iskanje čim boljših odgovorov za prihodnost Slovenije. Poleg tega je nekdanji veleposlanik pri ZN-u izrazil upanje, da bo v nadaljevanju kampanje njegov krog volivcev vse širši: "Že sedaj se širi in upam, da se bo še bolj širil. Imamo pa še deset dni časa in jaz upam, da bo ta podpora ne samo čedalje širša, ampak da se bodo tudi vedno novi in novi ljudje javljali s svojimi podporami."

Kljub zanj ugodnim rezultatom javnomnenjskih raziskav je zatrdil, da se prav nič ne počuti zmagovalca, temveč kot kandidat, ki bi rad prepričal in razložil volivcem, da je pomembno, da se udeležijo volitev, ki bodo 11. novembra.

Gaspari ključno prispeval k razpravi?
Z izidi so zadovoljni tudi v LDS-u, ki je podpiral Mitjo Gasparija. Ta je po njihovem z jasnimi stališči glede varnosti in solidarnosti slovenske družbe ter prodornosti slovenskega gospodarstva ključno prispeval k resni vsebinski razpravi.