Frantar je dejal, da glasovnice iz tujine lahko hipotetično vplivajo na to, kdo se bo pomeril v drugem krogu predsedniških volitev z Lojzetom Peterletom. Foto: RTV SLO
Frantar je dejal, da glasovnice iz tujine lahko hipotetično vplivajo na to, kdo se bo pomeril v drugem krogu predsedniških volitev z Lojzetom Peterletom. Foto: RTV SLO
Poleg volitev predsednika, bo 11. novembra potekal tudi referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Foto: RTV SLO

Gre namreč za 44.865 glasovnic, ki jih bodo državna in okrajne volilne komisije začele šteti šele v ponedeljek popoldne, ko poteče rok za prispetje volilnih gradiv.

Do zapleta je prišlo, ker so v tujino 4.962 volivcem s stalnim naslovom v drugih državah poslali volilno gradivo s prazno glasovnico, ker so to zahtevali. Poleg tega pa je Državna volilna komisija 39.903 volivcem, ki poštnega glasovanja niso izrecno zahtevali, pred volitvami poslala na njihove znane naslove v tujini volilno gradivo z uradnimi glasovnicami, kakršne so bile na voljo tudi v nedeljo na voliščih v domovini.

Frantar zavrača vsekakršne dvome
Predsednik DVK Anton Gašper Frantar je dejal, da je možnost, da bi volivci glasovali dvakrat - torej po pošti in na enem od 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v Sloveniji -, enaka ena proti dva tisoč. S tem je zavrnil dvome, ki jih je taka odločitev zasejala v delu javnosti in pri nekaterih predsedniških kandidatih.

Tako kot za prvi krog volitev bodo tudi ob drugem krogu volitev predsednika države glasovnice poslali volivcem s stalnim prebivališčem v tujini, ki imajo znani naslov in za katere se ve, v kateri državi živijo.

Uradni izidi in razglasitev naslednji teden
Kateri kandidat se bo poleg Lojzeta Peterleta uvrstil v drugi krog, bo tako znano v torek. Šele takrat bo namreč mogoče objaviti uradni izid prvega kroga in razglasiti drugi krog volitev. Razlika med drugouvrščenim Danilom Türkom in tretjeuvrščenim Mitjo Gasparijem je nekaj manj kot 4.000 glasov.

R.B.