Predsedniške volitve
()
Lojze Peterle
Peterle je bil še nekaj dni nazaj skrivnosten glede kandidature. Foto: RTV SLO
       To je resno podjetje, tega se ne da prepuščati neki improvizaciji. Treba se je resno pripraviti in želim dati dovolj časa tistim, ki želijo iti v ta projekt.       
 Lojze Peterle
Janez Drnovšek
Zdajšnji predsednik države je junija napovedal umik iz politike po koncu mandata leta 2007. Foto: RTV SLO
VIDEO
Peterle kandidat za preds...

Dodaj v

Peterle kandidat za predsednika države

SD bo o svojem kandidatu razmišljal po novem letu
2. november 2006 ob 11:26,
zadnji poseg: 2. november 2006 ob 18:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropski poslanec Lojze Peterle je potrdil, da namerava kandidirati na volitvah za predsednika republike s podporo skupine volivcev.

Peterle se je za kandidaturo odločil, ker so ga k temu nagovarjali številni posamezniki, ne samo iz pomladnih strank. Predsedniško kandidaturo je na prejšnjih volitvah odklonil, za tokratno odločitev pa je bila ključna tudi močna podpora v gospodarskih krogih.

Peterletu je podporo že izrekla njegova stranka Nova Slovenija. Novinarska konferenca, na kateri bo predstavil kandidaturo, bo v petek v Cankarjevem domu. Vabilo je v imenu skupine državljanov podpisal Ivo Boscarol, podjetnik iz Ajdovščine in nekdanji član vladne skupine za reforme.

Zanimivo je, da Peterle, predsednik prve slovenske vlade v samostojni Sloveniji, dvakratni zunanji minister in član NSi-ja, ki je bil gost torkove Piramide na TV Slovenija, takrat še ni želel potrditi vedno glasnejših govoric, da se bo prihodnje leto potegoval za mesto naslednika Janeza Drnovška. Lojze Peterle za komentar o tem ni dosegljiv, svoje stališče bo pojasnil na petkovi novinarski konferenci.

Odločitev SD-ja bo znana pomladi
Iz Socialnih demokratov so sporočili, da bodo razpravo o svojem kandidatu začeli po novem letu, odločili pa naj bi se do pomladi. Evropski poslanec in predsednik stranke Borut Pahor svoje morebitne kandidature ne izključuje, vendar o tem v stranki še ni bilo nobene razprave. Njegovo ime se je večkrat pojavilo v ugibanjih o bodočih predsedniških kandidatih, potem ko je napovedal, da naj se ne bi potegoval za četri mandat na čelu SD-ja.

Drnovšku dovolj predsedovanja
Kot je znano, je junija zdajšnji predsednik Janez Drnovšek, ki se mu prihodnje leto izteče petletni mandat, napovedal, da drugič ne bo kandidiral. Takrat je v intervjuju za TV Slovenija pojasnil, da v politiki nima več ambicij; da je v vrhunski politiki je že od leta 1989, funkcij pa je bilo dovolj. Takrat je predsednik še povedal, da se bo posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj ter pisanju nove knjige.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Lojze Peterle
link
SLS: Zmagovi naj bodo Lojzetovi
29
7. november 2007 ob 14:08 V stranki SLS želijo, da bi volivci, ki so v 1. krogu predsedniških volitev podprli Zmaga Jelinčiča, zdaj podprli Peterleta.
Več novic ...
Kazalo