Kline meni, da je Peterle preveč poudarjal čebelarstvo in vse drugo. Več kot tisto, kar dela na ravni politike. Foto: www.peterle.si
Kline meni, da je Peterle preveč poudarjal čebelarstvo in vse drugo. Več kot tisto, kar dela na ravni politike. Foto: www.peterle.si
Danilo Türk
Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije meni, da je bil levi volilni blok zaradi tekme med Türkom in Gasparijem bolj mobiliziran, zaradi konflikta med sabo pa utegneta v drugem krogu težko podpreti drug drugega. Foto: RTV SLO

Dodal je, da razpon volivcev od Türka, Gasparija do Jelinčiča kaže, da je levica dosegla izid, ki je nad pričakovanji, in bodo zato rezultati drugega kroga zelo jasni.

Balažic: V drugem krogu bo prišlo do blokovskega spopada
Milan Balažic s fakultete za družbene vede se strinja, da bo v drugem krogu prišlo do blokovskega spopada. Glede Peterleta pa dodaja, da je bil neuspešen s svojim domačijskim populizmom in da ni nagovarjal niti lastne volilne baze. Peterle je imel medlo kampanjo in se je zaradi njene dolžine iztrošil.

Matej Makarovič s fakultete za uporabne družbene študije meni, da je bil levi volilni blok zaradi tekme med Türkom in Gasparijem bolj mobiliziran, zaradi konflikta med sabo pa utegneta v drugem krogu težko podpreti drug drugega.

Peterletu škodilo distanciranje od vlade?
Makarovič še meni, da je Peterletu morda celo škodilo distanciranje od vlade, s čimer se ne strinja publicist Miha Kovač, ki je dejal, da se je v zadnjem tednu zgodilo, da so mediji in Peterletovi protikandidati ter volivci Lojzeta Peterleta začeli povezovati s sedanjo vladno koalicijo, ki ji priljubljenost v zadnjem času pada.

Miro Kline s fakultete za družbene vede pa meni, da sta največji vzpon in padec doživela dva kandidata, ki sta pravzaprav nekoliko ekstremna. Jelinčič v nacionalističnem smislu, Peterle pa v rustikalnem, konservativnem smislu, saj je preveč poudarjal čebelarstvo in vse drugo, več kot tisto, kar dela na ravni politike.