Lojze Peterle bo na volitvah nastopal z imenom Lojze in ne Alojz. Foto: RTV SLO
Lojze Peterle bo na volitvah nastopal z imenom Lojze in ne Alojz. Foto: RTV SLO
Stojnica Lojzeta Peterleta
Lojze Peterle je svojo kanidaturo za predsednika države napovedal že novembra lani. Foto: RTV SLO
Peterle prvi na štartu

Kandidaturo Lojzeta Peterleta je na državno volilno komisijo vložil nosilec Liste za Slovenijo Ivo Boscarol. Peterletu je v treh dneh uspelo zbrati 15.114 podpisov podpore, štetje podpisov na volilni komisiji pa se bo predvidoma začelo v četrtek.

Različnost da, razdeljenost ne!
Peterle vlogo predsednika vidi kot povezovalca slovenske različnosti. Tako je njegov slogan Različnost da, razdeljenost ne!. Njegova temeljna izhodišča izhajajo iz prvih členov ustave, ki pravijo, da je Slovenija demokratična, socialna in pravna država. O volilni kampanji pa je dejal, da še ni pokazala razlik med napovedanimi kandidati, a bo po njegovem mnenju do teh prišlo v nadaljevanju. Razlike bi se lahko pokazale pri vprašanju definicije nacionalnega interesa.

V primeru zmage bo njegov projekt temeljil na dvigu politične kulture v državi. Zmage v prvem krogu si po njegovih besedah želi vsak, vendar je veliko resnih kandidatov. Peterle je dodal, da je do volitev še veliko časa, glede na hitro zbrane podpise podpore pa pričakuje dober rezultat.

V pripravi vsebinske točke
V času do volitev bodo v Peterletovem volilnem štabu oblikovali nekatere vsebinske točke, saj je trenutno odprtih nekaj vprašanj, ki bi zahtevala angažma predsednika države, pri tem pa je Peterle izpostavil zunanjepolitično področje. Meni, da bi moral predsednik prispevati k enotnemu delovanju slovenske politične konice, pri čemer je imel v mislih odnose med Slovenijo in Hrvaško. Peterle si želi predvsem Slovenije, ki se bo uspešno soočala z globalnim razvojem.

Volilna komisija mora preizkusiti zakonitost kandidature
Volilna komisija mora po vložitvi kandidature preizkusiti njeno zakonitost, s čimer kandidat lahko postane tudi uradni kandidat. Kandidat lahko svoje soglasje h kandidaturi umakne najkasneje do prvega oktobra.

Volilna komisija bo nato določila seznam kandidatur za predsednika države z imeni kandidatov in imeni predlagateljev, seznam kandidatur pa bo objavljen najkasneje do 6. oktobra.

Peterle prvi na štartu