Povedal je, da bo najprej nadaljeval kariero evropskega poslanca. Foto: RTV SLO
Povedal je, da bo najprej nadaljeval kariero evropskega poslanca. Foto: RTV SLO

Ne obžalujem, da sem kandidiral. Obžaloval bi, če ne bi.

Lojze Peterle
Boscarol: Rezultat posledica trenutnih razmer
Zver: Analize bodo pokazale razloge za poraz
Izid komentirala tudi Peterletova žena
Peterle za MMC o porazu
Bajuk o porazu Peterleta

Še vedno je mnenja, da je bila kampanja zasnovana prav, vseeno pa je pričakoval boljši izid. Pravi, da je njegova od začetka visoka javnomnenjska prednost začela kopneti, ko se je vključila polarizacija in njegovo uvrščanje na vladno stran. "Želim, da se Slovenija posveti prihodnosti," je dejal.

"Želim mu, da bi s srečno roko vodil državo v naslednjih petih letih," pa so zvenele iskrene čestitke boljšemu tekmecu Türku. Ob tem se je zahvalil družini, ki ga je podpirala eno leto na 16 let podlage, štabu, brez katerega ne bi dosegel takšnega uspeha, zahvalil pa se je tudi vsem trem pomladnim strankam za podporo.

Opozoril je še, da je prišlo tudi do zanimivega sovpadanja z rezultatom referenduma. Svoj nagovor v Cankarjevem domu je zaključil čustveno: "Računajte, da bom še naprej delal za Slovenijo, s funkcijo ali brez nje."

Zver: Volilno telo je dobilo jasno sporočilo
V imenu vlade je drugi človek SDS-a Milan Zver najprej čestital Türku in poudaril, da je bil Peterle konkurenčen kandidat in da več kot so naredili, niso mogli. Slabega rezultata ne vidi kot nezaupnico vladi, saj je treba ločevati predseniške in parlamentarne volitve, do katerih se bo še veliko zgodilo.

Pojasnil je, da je bila filozofija kampanje drugačna od 1. kroga, saj Peterle ni želel podpore strank, pozneje pa je to dobil. "Volilno telo je dobilo jasno sporočilo," je zatrdil Zver.

Peterle dopoldne še prepričan
Še ob oddaji glasu je bil Lojze Peterle prepričan v zmago, a se je vendarle izkazalo drugače. Dejal je, da bo mirno počakal volilni izid, o kampanji pa je dejal, da je to bila ena najtrših v njegovi karieri. Na volišču so ga sicer spremljali žena, sin in obe hčeri.

Bajuk: Lojze, hvala lepa
Predsednik stranke NSi, katere član je tudi Peterle, Andrej Bajuk je dejal, da je sicer pričakoval zmago, a da je treba voljo ljudsta spoštovati. Peterle je bil veliko časa edini kandidat in ustvarila so se določena pričakovanja. Težko je reči, kateri dan ali teden mu je padla podpora. "Marsikaj se lahko naučimo," je dejal Bajuk, ki je izrazil veliko hvaležnost Peterletu, da se je ponovno izpostavil in prispeval veliko dobrega za Slovenijo in stranko. "Lojze, hvala lepa," je zaključil svojo izjavo.

Podobnik: Sprejeti je treba odločitev ljudi
Predsednik SLS-a je po objavi rezultatov dejal, da so volivke in volivci imeli možnost izbrati dobrega predsednika, pa niti ni važno, ali bi bil to eden ali drugi. Iskreno je čestital Türku in izrazil upanje, da bo tako povezovalen, kot je obljubljal med kampanjo. Peterletu se je zahvalil za vso vloženo energijo. "Sprejeti je treba odločitev liudi," pravi Podobnik in dodaja, da se politki vedno nekaj naučijo. To tudi ni napoved slabega izida na parlamentarnih volitvah prihodnje leto, še meni prvak SLS-a.

M. K.

Ne obžalujem, da sem kandidiral. Obžaloval bi, če ne bi.

Lojze Peterle
Boscarol: Rezultat posledica trenutnih razmer
Zver: Analize bodo pokazale razloge za poraz
Izid komentirala tudi Peterletova žena
Peterle za MMC o porazu
Bajuk o porazu Peterleta