Glede na delne neuradne izide se bosta v drugem krogu pomerila Danilo Türk in Lojze Peterle. Foto: EPA
Glede na delne neuradne izide se bosta v drugem krogu pomerila Danilo Türk in Lojze Peterle. Foto: EPA
Izidi vzporednih volitev
Izidi vzporednih volitev so napovedovali Gasparijev vstop v drugi krog. Foto: RTV SLO
Janez Drnovšek
Glasovnico je brez vsakršnega komentarja oddal tudi predsednik Janez Drnovšek. Foto: RTV SLO
Milan Kučan
Milana Kučana skrbijo zapleti pri pošiljanju glasovnic v tujino. Foto: RTV SLO
Državni vrh na voliščih
V drugi krog najverjetneje Peterle in Gaspari

Po okoli 977.000 preštetih glasovnicah s približno 28,5 odstotka vodi Lojze Peterle. Na drugem mestu je Danilo Türk, ki je zbral približno 24,6 odstotka glasov, tesno za petami pa mu sledi Mitja Gaspari s 24,2 odstotka glasov. Razlika med njima je manj kot 4.000 glasov, a je Gaspari že priznal poraz in prvouvrščenima zaželel veliko uspeha tudi v prihodnje.

Danilo Türk in Lojze Peterle sta si kot najverjetnejša protikandidata v drugem krogu v tiskovnem središču v Ljubljani pred množico novinarjev, fotoreporterjev in kamer že simbolično segla v roke.

Jelinčič zbral skoraj 20 odstotkov glasov
Na četrto mesto se je z 19,3 odstotka glasov uvrstil Zmago Jelinčič, ki je v volilnih enotah Maribor in Celje celo zmagal. Darko Krajnc je skupno zbral dobra 2 odstotka, Elena Pečarič okoli 0,9, Monika Piberl pa okoli 0,5 odstotka glasov.

Koliko glasovnic je že preštetih in kakšni so izidi, lahko sproti spremljate tudi na naših spletnih straneh in na teletekstu na strani 690.

Ker v prvem krogu nihče izmed kandidatov ni zbral zadostnega števila glasov, bo potekal še drugi krog predsedniških volitev, kjer je za zmago potrebna večina glasov. Na volišča se bomo ponovno odpravili 11. novembra.

Tesni izidi presenetili tudi kandidate same
Ta tekma je zelo izenačena, ker so kandidati zelo kakovostni, je takoj po objavi vzporednih izidov dejal Lojze Peterle. Peterle bo še naprej stavil na svoj program in je pred drugim krogom optimističen. "Nisem razočaran, tudi po teh rezultatih sem vesel uspeha," je komentiral izide. V nadaljevanju pričakuje bolj ostro kampanjo, saj bosta samo dva kandidata.

Danilo Türk je s potekom volilne kampanje in samih volitev zadovoljen. Po njegovih besedah so volitve vedno znova praznik demokracije, tokratna kampanja pa je bila enakopravna in zanimiva.

Upam, da se nam na koncu ne bo zgodil še tretji krog, ki bi se končal na sodiščih. Glede na rezultate lahko samo upamo, da ni prišlo do nepravilnosti, pa je dejal tretjeuvrščeni Mitja Gaspari.

Valiconove vzporedne volitve napovedale drugi krog Gaspariju
Rezultati Valiconovih vzporednih volitev so na prvo mesto uvrstili Lojzeta Peterleta (27,4 %), drugi je bil Gaspari (25,6 %), tretji pa Türk (24,5 %).

Četrti je bil Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zbral 18,40 odstotka glasov. Darko Krajnc je zbral 2,52 odstotka, Elena Pečarič 0,96, Monika Piberl pa 0,54 odstotka glasov.

Volitev se je udeležil ves državni vrh
Predsednik republike Janez Drnovšek se je volitev udeležil, vendar po oddaji glasovnice ni želel dajati izjav.

Predsednik vlade Janez Janša je po glasovanju na volišču v Grosupljem povedal, da je podprl Lojzeta Peterleta. Za Peterleta se je odločil, ker ga dobro pozna že iz časov osamosvajanja Slovenije in ker ima Slovenijo rad. "Na tej podlagi je seveda korektno sodelovanje predsednika z drugimi državnimi institucijami samoumevno in zagotovljeno," je svojo odločitev utemeljil premier. Presenetila pa ga je zelo nizka volilna udeležba, kar je malce skrb vzbujajoče, in verjetno posledica dokaj predvidljivih izidov v prvem krogu.

Predsednik državnega zbora France Cukjati, ki je volil že navsezgodaj na Drenovem Griču pri Vrhniki, je dejal, da pričakuje drugi krog volitev. Tudi Cukjati je podprl Peterleta. "Tako kot vsi favoriti, ki so napovedovali predsedniško držo, se bo zagotovo tudi Peterle, če bo izvoljen za predsednika, držal tega, kar je govoril pred volitvami," je dejal Cukjati.

Glasovanja se je pozno popoldne v ljubljanskih Murglah udeležil tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan. Kot je povedal, je volil "najboljšega kandidata", vendar njegovega ali njenega imena ni želel razkriti. Ob tem je opozoril na zaplete pri pošiljanju glasovnic v tujino. "To je slabo spričevalo za slovensko demokracijo in še slabše spričevalo za sedanjo oblast, ki si je to privoščila."

Državni vrh na voliščih
V drugi krog najverjetneje Peterle in Gaspari