Na prvih treh mestih tudi po zadnji raziskavi ostajajo isti obrazi. Foto: RTV SLO
Na prvih treh mestih tudi po zadnji raziskavi ostajajo isti obrazi. Foto: RTV SLO
V drugi krog Peterle in Gaspari

Peterleta bi volilo 39,4 odstotka anketirancev. Z 21,6 odstotka mu sledi Mitja Gaspari, Danilo Türk je z 18,9 odstotka tretji, Zmago Jelinčič z odstotkom manj pa četrti. Za Darka Krajnca, Eleno Pečarič in Moniko Piberl bi glasovala dobra dva odstotka vprašanih. Če bi se v drugem krogu pomerila Türk in Peterle, bi Peterle zmagal s 56,4 odstotka. Gasparija pa bi evroposlanec v drugem krogu premagal s 57,1 odstotka.

Med 642 vprašanimi bo zagotovo volilo 66,9 odstotka ljudi.

SD in SDS tako rekoč izenačena
Družba Valicon je za RTV Slovenija opravila tudi raziskavo, ki zadeva državnozborske volitve. Pokazalo se je, da bi, če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, največ vprašanih volilo skoraj izenačena SD in SDS.

Obe stranki bi glede na 620 vprašanih dobili nekaj več kot 17 odstotkov glasov. Sledijo jima LDS (6,3 odstotka), SNS (5,7 odstotka), SLS (5,3 odstotka), NSi (3,7 odstotka). Zares bi izbralo 3,1 odstotka, DeSUS pa 2,8 odstotka sodelujočih v anketi. Četrtina anketirancev je bila neopredeljena.

Na vprašanje, katero državo bi morala Slovenija podpirati pri vstopu v EU, se je med 633 anketiranci za Hrvaško odločilo 11,2 odstotka, Srbijo 15,1 odstotka. 32,2 odstotka vprašanih bi podprlo obe državi, 35,1 odstotkov nobene, 6,5 odstotka pa jih ne ve.

V drugi krog Peterle in Gaspari