Kaže, da bo boj za volivce še težak in poln presenečenj. Foto: RTV SLO
Kaže, da bo boj za volivce še težak in poln presenečenj. Foto: RTV SLO
Grafični prikaz
Med strankami je na vrhu SD. Foto: RTV SLO
V drugi krog Peterle in Türk

Po napovedi Valicona, ki je opravil raziskavo, v kateri je sodelovalo 729 ljudi, bi sledili Danilo Türk s 23,6 odstotka, Mitja Gaspari z 18,2 odstotka, Zmago Jelinčič Plemeniti s 16,9 odstotka, in Elena Pečarič z 1,4 odstotka, ostali kandidati pa bi skupaj zbrali 1,3 odstotka glasov.

Omenjeno napoved je družba Valicon izračunala na podlagi anketnega izida, ki jih je dodatno obdelala glede na verjetnost udeležbe, delno pa je tudi popravila število neopredeljenih volivcev. V anketah je namreč vse, ki so bili še neodločeni, vprašala po najbližjem kandidatu.

Sicer je na vprašanje, koga bi volili, če bi bile predsedniške volitve to nedeljo, Lojzeta Peterleta izbralo 28 odstotkov glasov, Danila Türka 17,6 odstotka, Zmaga Jelinčiča Plemenitega 13,7 odstotka, Mitjo Gasparija 13,6 odstotka in Eleni Pečarič 1,3 odstotka. Drugi kandidati pa bi skupaj zbrali 1,5 odstotka. Pri tem je treba omeniti, da 24,3 odstotka vprašanih ne bi vedelo, koga bi volili, ali pa ne bi volili nikogar od kandidatov.

Obeta se dobra udeležba
Med 763 vprašanimi jih je 57 odstotkov odgovorilo, da bodo zagotovo šli na volitve, 18 odstotkov jih meni, da bodo verjetno šli, 4 odstotki so neopredeljeni, 10,1 odstotka jih verjetno ne bi šlo, 10,6 odstotka pa jih sploh ne bi volilo.

Podobnik rahlo pred Šrotom
Če bi bile državnozborske volitve to nedeljo, bi po raziskavi Valicona največjo podporo volivcev dobil SD (20,7 odstotka). Glede na 740 anketirancev bi sledili SDS (14,9 odstotka), LDS (6,1 odstotka), SNS (6 odstotkov), SLS (5,2 odstotka), NSi (3,5 odstotka) in DeSUS (2,1 odstotka). 3,2 odstotka vprašanih bi volilo druge stranke, 13 odstotkov jih ne bi volilo nikogar oz. bi oddali prazno glasovnico ali sploh ne šli na volitve. Kar 25,2 odstotka pa jih ne ve, komu bi dali glas.

Raziskava Valicona je pokazala tudi, da 33,2 odstotka med 668 vprašanimi kot predsednika SLS-a podpira Janeza Podobnika, 31,7 odstotka pa Bojana Šrota. Koga od obeh kandidatov bolj podpirajo, jih ne ve 35,1 odstotka.

Tesen izid, ko gre za (ne)verjeti Janši
Na vprašanje, ali verjamejo, da se je premier Janez Janša dogovarjal s kolegom Ivom Sanaderjem o incidentih v Piranskem zalivu, je 37,4 odstotka udeleženih v raziskavi odgovorilo z da, le nekaj več (37,5 odstotka) pa z ne. 25,1 odstotka jih je odgovorilo z ne vem. V raziskavi je sodelovalo 733 ljudi.

V drugi krog Peterle in Türk