Kaže, da bo kandidat, ki ga podpirajo SD, DeSUS in Zares, trd oreh za Peterleta. Foto: EPA
Kaže, da bo kandidat, ki ga podpirajo SD, DeSUS in Zares, trd oreh za Peterleta. Foto: EPA
Lojze Peterle
Glede na Mladino in Večer ter tudi anketo MMC-ja, izvedeno na spletnih straneh, naj bi v 1. krogu volitev največ glasov prejel kandidat pomladnih strank. Foto: RTV SLO

Anketa, ki jo je na teletekstovih straneh izvedel MMC, je po 660 glasovih pokazala, da bi Lojzeta Petrleta podprlo 36 odstotkov sodelujočih pri glasovanju, le en odstotek manj pa bi podprl Danila Türka. Mitja Gaspari bi prejel 14 odstotkov glasov, Zmago Jelinčič pa 15 odstotkov glasov. En odstotek bi skupaj prejeli ostali kandidati.

Ista anketa, podobni rezultati
MMC je sicer ločeno isto anketo izvedel tudi na svojih spletnih straneh. Rezultati tu dajejo podobno, a malo drugačno sliko. Peterleta bi volilo 35 odstotkov, Türka 25 odstotkov, Gasparija in Jelinčiča po 17 odstotkov ljudi, 7 odstotkov glasov pa bi se razdelilo na ostale kandidate. V anketi je sodelovalo 3.525 uporabnikov spletnega portala.

Petrle vodi tudi pri drugih anketah
Javnomnenjske ankete, vezane na predsedniške volitve, sta izvedla tudi časnika Večer in Mladina. Če bi bile volitve v nedeljo, bi glede na rezultate obeh največ glasov prejel Peterle (po Večerovi anketi z 31,9-odstotno, po anketi Mladine pa s 35,9-odstotno podporo). Rezultati Večerove ankete drugo mesto pripisujejo Gaspariju (15,7 odstotkov), tretje pa Türku (10,7 odstotkov). V Mladini sta ti mesti zamenjani - Türku je ta tednik nameril 27,8 odstotka, Gaspariju pa 16,5 odstotka. Zmago Jelinčič bi glede na rezultate Večera prejel okrog 10 odstotkov glasov, glede na anketo Mladine pa okrog sedem odstotkov.

Če bi se v drugem krogu pomerila Peterle in Türk, bi, tako Mladina, za prvega glasovalo 44,2 odstotka vprašanih, medtem ko bi nekdanji veleposlanik pri OZN-u dobil 42,1 odstotka glasov. V primeru, da bi se srečala Peterle in Gaspari, bi bil rezultat podoben. Peterletu bi pripadlo 46,8 odstotka glasov, Gaspariju pa 44,2 odstotka.

Največjo podporo imajo Socialni demokrati
Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, se je 16,8 odstotkov anketirancev Večera opredelilo za Socialne demokrate. Tesno za petami jim je največja vladna stranka SDS (16,5 odstotka), sledijo pa LDS (7,1 odstotka), NSi (5,3 odstotka), SNS (5,2 odstotka), SLS (4,6 odstotka), združenje Zares (0,9 odstotka) ter DeSUS (0,8 odstotka).

Anketo za Mladino je pripravila agencija Ninamedia na vzorcu 603 vprašanih, anketo za Večer pa podjetje RM Plus na vzorcu 700 vprašanih.