Peterle je dejal, da išče inovatorje, ne udeležencev druge svetovne vojne. Foto: RTV SLO
Peterle je dejal, da išče inovatorje, ne udeležencev druge svetovne vojne. Foto: RTV SLO
Peterletov novi program

Za bolj odločen vstop v drugi krog predsedniških volitev je Peterle predstavil manifest, ki se nanaša na prihodnost in sedanjost Slovenije, saj naj bi v prvem krogu bilo preveč poudarka na preteklosti. Čeprav naj sam z njo ne bi imel težav, se mu zdi nesmiselno o njej govoriti, če to ne prinese dodane vrednosti.

Peterle je tako dejal, da išče inovatorje, ne udeležencev druge svetovne vojne. Ključni pri njegovem programu bodo tako socialna skrb in skrb za starejše, medgeneracijska solidarnost ter konkurenčni preboj v skladu s sklepi Lizbonske strategije. Tako tudi odklanja delitve na "naše" in "ne naše", saj naj bi moral prihodnji predsednik znati preseči delitve na leve in desne ter odgovoriti na stanje, ki se nam oblikuje leta 2025.

Peterle: Socialno razlikovanje pri nas šlo predaleč
V manifestu Peterle tako med drugim opozarja, da je socialno razlikovanje pri nas šlo predaleč ter da je samostojnost popačila tranzicija s tajkuni in z divjo privatizacijo. Zato bi po njegovih besedah morali čim prej sprejeti primerno zakonodajo oziroma natančneje zakon o udeležbi zaposlenih pri dobičku podjetij.

Čeprav kot predsednik republike nima formalnih vzvodov za doseganje vseh v manifestu naštetih ciljev, bo Peterle ob morebitni izvolitvi stavil na svoje evropske izkušnje.

Peterletov novi program