Peterle pravi, da kot predsednik ne bi manjkal na nobeni državni proslavi. Foto: RTV SLO
Peterle pravi, da kot predsednik ne bi manjkal na nobeni državni proslavi. Foto: RTV SLO
Pogovor z Lojzetom Peterletom

Peterle je dejal, da ga je h kandidaturi nagovorila skupina državljanov, predvsem iz gospodarstva, in da kandidira uradno z državljansko listo. Poudaril je, da se počuti zdravega, polnega energije in da ni bil več bolan, odkar je imel raka. Peterle je zaskrbljen zaradi inflacije in si ne želi položaja, da bi morali spet po cenejše izdelke v drugo državo.

Podpise zbira še naprej zaradi volje ljudi
Povedal je še, da je zbiranje podpisov nadaljeval zaradi volje ljudi, kljub temu, da jih je zbral že dovolj. Kot prednost pred drugimi predsedniškimi kandidati je izpostavil predvsem svoje dolgoletne in bogate politične izkušnje v Sloveniji in Evropski zvezi ter aktivno sooblikovanje osamosvojitve.

Lojze Peterle je med drugim komentiral tudi odnose s Hrvaško in dejal, da bi lahko pomagal rešiti mejne spore z jasnimi stališči, ki upoštevajo stanje na dan 25. 6. 1991 - to pomeni prost dostop do odprtega morja in celovitost Piranskega zaliva. Vse to seveda s sodelovanjem državnega zbora, saj sta za tako vprašanje potrebni politična enotnost in odločnost.

Peterle bi se udeleževal državnih proslav in bil na njih tudi govornik
Na vprašanje, če se bo udeleževal državnih proslav, je odgovoril, da ne bo manjkal na nobeni in da bo na njih z veseljem tudi govoril. Predsedniški kandidat je v klepetalnici še zapisal, da je lahko vsak državljan, ne glede na prejšnje politične funkcije, lahko aktiven tudi po koncu mandata.

Pogovor z Lojzetom Peterletom